BLOGU LU' OTRAVĂ

Sunday

24

January 2016

0

COMMENTS

“Orice act de a te indragosti implica triumful sperantei asupra autocunoasterii.”

Written by , Posted in Diverse

Unii oameni nu s-ar fi indragostit niciodata daca n-ar fi auzit de dragoste.” Este un aforism marca La Rochefoucauld. Si vorba lui Alain de Botton…”nu ii da oare istoria dreptate?” Azi vorbim despre o recomandare de carte. O carte care mi-a placut foarte mult si care are on insemnatate aparte pentru mine. O sa povestesc asta in alta postare.

“Eseuri de indragostit” este o poveste de dragoste pe care oricare dintre noi o traieste in momentul de fata, sau a trecut prin asta…sau o sa ajunga in momentul asta. Cartea lui Alain de Botton cartografiaza un teritoriu la a carui harta fiecare dintre cititori va adauga coordonatele experientei personale. Toti am trecut prin asta, toti stim cam despre ce este vorba, toti ne regasim in diverse pasaje din carte.

4

“Una din ironiile iubirii este că e mult mai uşor să seducem pe cei de care suntem cel mai puţin atraşi; seriozitatea dorinţei oprind jocurile necesare nepăsării, atracţia creând un sentiment de inferioritate faţă de perfecţiunea pe care am găsit-o în persoana iubită. Dragostea mea pentru Chloe însemna că-mi pierdusem toată încrederea în propria valoare. Cine eram eu faţă de ea? Nu era oare cea mai mare onoare că acceptase să vină la această cină, că se îmbrăcase atât de elegant (“E bine aşa?”, mă întrebase în maşină, “ar fi bine să fie, pentru că a şasea oară nu mă mai schimb”), ca să nu mai vorbim de faptul că era dispusă să reacţioneze la unele din lucrurile care ar putea ieşi (dacă reuşeam să-mi regăsesc limba) de pe buzele mele nemernice?”

1

“Când doi oameni nu mai reuşesc să transforme diferenţele dintre ei în glume, e un semn că au încetat să se iubească.”

3

“E poate adevărat că nu existăm cu adevărat până când nu ne vede cineva existând, nu vorbim cu adevărat până când nu înţelege cineva ceea ce spunem, în esenţă, nu suntem pe de-a-ntregul vii până când nu suntem iubiţi.”

5

“Ne indragostim sperand ca nu vom gasi in celalalt ceea ce stim ca se afla in noi – toata lasitatea, slabiciunea, lenea, necinstea, compromisul si pura prostie.”

12

“Cele mai atrăgătoare femei nu sunt cele care ne dau voie să le sărutăm imediat (devenim repede nerecunoscători), şi nici cele care nu ne lasă deloc să le sărutăm (le uităm repede), ci cele care ne duc de nas între aceste extreme.”

9

“Să iubim pe cineva înseamnă să fim profund interesaţi de acea persoană şi prin preocuparea pe care i-o arătam să ajungem să înţelegem faptele şi spusele ei.”

11

“Strigătul de luptă al marxistului este un paradox: “Sfidează-mă şi te voi iubi, nu mă suna la timp şi te voi săruta, nu te culca cu mine şi te voi adora.”

8

“Pentru noi înşine, suntem în definitiv întotdeauna inetichetabili.”

10

“Dragostea îşi dezvăluie nebunia prin refuzul de a accepta normalitatea inerentă a persoanei iubite. De aceea îndrăgostiţii par plicticoşi celor din jur. Pentru că numai trupul este deschis vederii, îndrăgostitul îşi pune speranţa în fidelitatea sufletului faţă de învelişul său, speranţa că trupul deţine un suflet pe potrivă, că ceea ce epiderma reprezintă se dovedeşte a fi ceea ce este.”

Alain de Botton, Eseuri de îndrăgostit, Humanitas, 2013Cumpara cartea de aici

6

2

Foto: www.siluk.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.