BLOGU LU' OTRAVĂ

Tuesday

21

January 2014

8

COMMENTS

“Nimeni nu ne vrea pentru noi insine, pentru ce suntem, toti ne vor pentru ei insisi.”

Written by , Posted in Diverse

Pentru ca am tot primit mesaje de la oameni…azi va recomand 5 carti. Gata cu blogurile, Facebook, teve, ziare. Hai sa mai si citim. Pentru ca este mai important decat orice post de pe blogul lui X sau orice stire din ziarul Y. Sa trecem la treaba. Ca doar… “Cititul te face sexy!” 🙂

1. “Casatoria din dragoste. Oare mai exista?” Pascal Bruckner (pret: 16,25 lei)

“Priviti acest vis actual: totul intr-unul, totul sau nimic. Intr-o singura fiinta trebuie sa se regaseasca totalitatea aspiratiilor noastre, dar ea poate fi inlaturată daca nu isi îndeplineste aceasta misiune. Nebunia sta in faptul de a voi sa armonizezi totul, sufletul si erotismul, educatia copiilor si reusita sociala, efervescenta si traiul impreuna pe termen lung.

Cuplurile noastre nu mor din pricina egoismului sau a materialismului, ele sunt distruse de un eroism fatal, de o prea vasta idee despre ele insele. Se ranesc lovindu-se de aceasta viziune grandioasa, ca niste prizonieri care ar incerca sa urce un gard de sarma ghimpata.

Fiecare femeie trebuie sa fie, in acelasi timp, mama, tarfa, prietena si luptatoare ambitioasa, fiecare barbat trebuie sa fie, in acelasi timp, tata, amant, sot si un permanent castigator: vai de cei care nu indeplinesc aceste condiţii!

Motivelor invocate in mod traditional pentru a explica nefericirea conjugala — uzura sur-venita odata cu trecerea timpului, oboseala trupurilor — trebuie sa le adaugam o substanta toxica, cat se poate de contemporana: ambitiile nemasurate.

Cuplul naufragiaza ca o barca supraincarcata: el vrea sa-si mentina rangul, sa ramana pe culmile pasiunii si totodata sa se ocupe de treburile curente. Fie-va mila de el! Aceste mitologii ale paroxismului traduc in termenii instinctualului aceleasi mecanisme de asigurare a randamentului prezente in domeniul economic sau financiar.”

2. “Prea multa fericire” Alice Munro (pret 16,45 lei)

“Când barbatul iese dintr-o incapere, trage usa dupa el, pur si simplu. Atunci cand pleaca o femeie, ia si amintirea tuturor intamplarilor traite in acea incapere.”

3.  “Ce ne spunem cand nu ne vorbim” Chris Simion (pret 20,30 lei)

“La inceput totul este frumos. Suntem îndragostiti pentru ca nu ne cunoastem. Daca am sti ce urmeaza dupa aceea, am trage cat mai mult de indragosteala asta si nu ne-ar mai interesa deloc sa punem intrebari si sa asteptam raspunsuri, am alerga beti, imbatati de noi insine fara nevoia de luciditate si adevar. Noi vrem insa cu orice pret sa terminam cat mai repede cu misterul, crezand ca după aceea, in baia de lapte ce urmeaza, descoperim eternitatea. Si cand acolo, de cele mai multe ori, intalnim sfarsitul. Caci oamenii nu au curajul sa se arate goi. Le este rusine. De aceea mint. Isi ascund cicatricile, ranile, slabiciunile, defectele, partile vulnerabile care dor la o adiere de vant.”

“Inselam pentru ca nu gasim ce vrem la cel de langa noi. “

“Oamenilor le este la indemana sa minta, sa isi puna masti, sa se prefacă, sa fie duplicitari, ipocriți, pe scurt, altfel decat sunt. Ai putea oricand sa fii asa. Dar ce rost are? Cu mine esti ca si cum ai fi cu tine. Stii ca nu te judec, nici macar atunci cand nu te inteleg. Stii ca iti dau sfaturi, fara sa te constrang.

Omul are nevoie sa minta atunci cand are nevoie sa se apere si sa isi traiască viata dincolo de celalalt, bariera care il constrange. Omul e liber. Doar in închipuirea noastra el este legat. In realitate, e liber. Nimeni nu poate sa lege cu adevarat pe nimeni. Nu s-a inventat lant pentru suflet.

Alegerile pe care le facem sunt individuale. Existam in functie de ceea ce alegem. Nu poti sa alegi decat pentru tine si esti raspunzator de fiecare secunda pe care o traiesti.

“Sufletul nu este o guma de mestecat, nu se intinde, nu se rupe si nu se da din gura in gura.”

Viata nu iti da nimic inapoi. Ceea ce faci ramane facut. Nu poti sa stergi, nu poti sa te intorci sa schimbi, nu poti sa zici ca nu s-a intamplat. Fiecare clipa lucreaza la moartea ta. Si singura clipa care conteaza cu adevarat e ultima. Atunci cand ar trebui sa rasufli usurat si sa nu iti para rau pentru nimic.

Iubirea este singura care te determina sa te schimbi, sa il pui pe celalalt inaintea ta si sa traiesti prin el, nu prin tine. Iubirea te face sa renunti la ego-ul tau si este singura care din doi face unu.”

“Cand esti pe un drum cu sens unic, fara cale de intoarcere, fiecare secunda te costa altfel. Moartea imi zambeste din coltul camerei. Mi-ai soptit toata copilaria ca viata trebuie sa fie o eterna lectie in care sa ne pregatim sa murim.

Ma auzi? Cauta neincetat sa ramai liber. Inima ta poate iubi tot ce doreste. In fiecare rasarit de soare exista ceva frumos. Calatoria aceasta nu poate avea sfarsit.“

4.  “Cel care ma asteapta” Parinoush Saniee (pret 21,56 lei)

“Oamenilor le place sa-si inventeze eroii ca sa se poata ascunde in spatele lor, ca acestia sa vorbeasca in locul lor si sa devina tapul ispasitor daca ceva merge stramb, lasandu-le celorlalti posibilitatea sa fuga.”

“Nimeni nu ne vrea pentru noi insine, pentru ce suntem, toti ne vor pentru ei insisi.”

“Tot ceea ce imi doream am obtinut in ziua in care nu mi-am mai dorit.”

5.  “Mic dejun la Tiffany” Truman Capote (pret 13,56 lei)

“Sa nu te indragostesti niciodata de o slabaticiune, domnule Bell, in sfatui Holly. Asta a fost gresala lui Doc. Tot timpul aducea salbaticiuni acasa. Un soim cu o aripa rupta. O data o pisica salbatica cu un picior rupt. Dar nu poti sa-ti daruiesti inima unei salbaticiuni: cu cat le dai mai mult cu atat devin mai puternice. Pana ajung sa fie destul de puternice ca sa fuga in padure. Sau sa zboare intr-un copac. Apoi intr-un copac si mai inalt . Apoi in cer. Asta are sa ti se intample, domnule Bell, daca te indragostesti de o salbaticiune. Pana la urma o sa ramai cu ochii la cer”

“It may be normal, darling; but I’d rather be natural.” 

“Poti sa-ti spargi creierii cu ea si n-o sa te alegi decat cu o baliga pe tava. Ca sa iti dau un exemplu ce fel de om e, asa cum o vezi acum? E genul de fată despre care citesti prin ziare ca a sfarsit inghițind un tub intreg de somnifere. Am vazut mai multe cazuri de-astea decat poti numara pe degete. Iar pustoaicele alea nu erau nici macar ticnite. Ea chiar este ticnita.”


8 Comments

  1. ralu_md
  2. rodica vranciuc
  3. vlad
  4. Andrei
  5. Silvia
    • gabrielle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.