BLOGU LU' OTRAVĂ

Monday

15

February 2021

5

COMMENTS

O calatorie in interiorul celor mai periculoase piete negre de pe planeta

Written by , Posted in Film

In orice oras de pe lumea asta exista oameni care tin cont de legi si de reguli si in aceeasi masura exista oameni care traiesc la intensitate maxima si care fac tot posibilul pentru a frauda legea. Cei pentru care legile sunt facute tocmai ca sa fie incalcate. Lumea interlopa a fost mereu una intunecata, una despre care nu stim prea multe. O lume tenebroasa in care nesupunerea la regulile si legile societatii in care traim a fost mereu scopul si durata vizitei celor care o traiesc. Gasirea drumului in lumea interlopa este intotdeauna o aventura.

Si cum mereu povestile intunecate si pline de mister au trezit curiozitatea tuturor…tot asta se intampla si in povestea despre care urmeaza sa va zic. Lumea a fost mereu interesata de ei, de oamenii care au facut rau, care au fraudat legea, care au inspaimantat o planeta intreaga. De la Pablo Escobar pana la Carlos Sacalul si de la Fritz «Fiete» Honka pana la Ted Bundy toata lumea a fost interesata de povestile oamenilor care au facut rau. “Incerc doar sa jefuiesc pe cineva. Chiar ma gandeam sa o fac azi. Dar cred ca esti o persoana foarte draguta” Asa incepe totul si in serialul despre care vreau sa va povestesc astazi. 15 ani de intalniri cu oameni din lumea interlopa, o tona de adrenalina, mult sange rece, prezenta de spirit, si un singur tel: aflarea adevarului. “Stiu ca o sa fie foarte tare” asa si-a spus mereu – jurnalista castigatoare a premiilor Peabody si duPont – Mariana van Zeller cand pornea in aventurile ei. Despre pietele negre despre care credem ca sunt atat de departe de noi iar realitatea ne arata ca sunt fix sub privirea noastra si despre cum ar putea arata aceste locuri din interior este vorba in serialul documentar pe care il recomand si din care am vazut deja primele doua episoade.

Exista un singur mod prin care poti afla ce se intampla acolo. Sa ajungi acolo. In mijlocul acelui loc, sa vorbesti cu oamenii pentru care tacerea este de aur, oamenii care nu au teama de nimic si de nimeni. Femeie asta face o treaba extraordinara. Nu accepta refuzuri si merge pana la capat intr-o lume in care oamenii implicati in treburile astea murdare au un singur crez: “ Nimeni nu e mai presus ca noi.” Noua serie documentara de la National Geographic, Ilegal cu Mariana van Zeller arata ce foarte putini oameni de afara pot vedea. De la traficantii de cocaina pana la falsificatorii de bani din Peru, de la traficantii de steroizi pana la ucigasi platiti, de la chimistii cartelurilor si pana la traficantii de persoane, de la traficanti de tigri pana la furnizori de fentanil si de la escroci israelieni pana la hoti de orice fel. Lumea teneboasa care e fix langa noi si care nu dorme niciodata.

Lima, Peru – A man packing a suitcase with money. (National Geographic)
Lima, Peru – A street food vendor in Peru. (National Geographic)
Lima, Peru – Inspecting a money. (National Geographic)
Lima, Peru – Counterfeit money. (National Geographic)
Lima, Peru – Crew member filming a man packing counterfeit bills in a suitcase. (National Geographic)
Lima, Peru – Mariana van Zeller. (National Geographic)
Lima, Peru – Mariana van Zeller (L) speaking with a local producer. (National Geographic)

Lima – Peru un loc unde criminalitatea este la ea acasa. Un loc in careinfractiunile de furt, inselaciune si trafic de droguri sunt frecvente. Exista locuri prin care e mai bine sa nu ajungi – si aici ma refer la Regiunile Ayacucho, Cusco, Huancavelica, Huanuco, Junin, Loreto, San Maritin, Ukayali. Nici ziua nu e bine sa ajungi pe acolo…nu mai vorbim despre noapte cand o plimbare prin aceste zona iti poate aduce neplaceri mari ca turist. Mariana ajunge in capitala si porneste la drum. Intalnirile cu mafiotii care sunt celebri pentru ca produc si vand cei mai bine falsificati dolari americani din lume sunt fascinante si inspaimantatoare in acelasi timp. O lume intunecata, plina de baiati rai cu cagule pe fata care explica cum se intampla lucrurile in lumea lor. O lume in care totul merge ceas. Fiecare om implicat stie exact ce trebuie sa faca, cand trebuie sa actioneze, cand intra el in rol.

Lima, Peru – A Finisher putting the finishing texture on counterfeit bills. (National Geographic)
Lima, Peru – A colonel counting money. (National Geographic)
Los Angeles, CA – The Trafficked crew filming b-roll. (National Geographic)
Lima, Peru – Mariana van Zeller (second from right) talking with street-side money exchangers in Lima, Peru. (National Geographic)
Lima, Peru – A colonel counting money. (National Geographic)

Pe acest fir intrata Mariana afla cine e in realitate in spatele acestor operatiun de falsificare. Care e implicarea familiilor mafiote din Lima in acesta afacere ilegala si cum fac acestea avere in pofida eforturilor de combatere a contrafacerii ale Serviciilor Secrete Americane si ale Poliției Nationale din Peru. O lupta surda care se duce pe toate planurile. Cat de bine sunt facuti banii falsi, atentia la detalii, drumul pe care il parcurg pana intra pe piata. O lume fascinanta in care va invit sa intrati. Cine sunt cei mai mari escroci de telefon, loterie si financiari din lume? Care e cel mai greu de rezolvat traseu de contrabanda din lume? De ce cererea pentru steroizi ilegali este in expansiune si genereaza miliarde de dolari? De ce Fentanilul a supraalimentat cea mai periculoasă criza a medicamentelor din istoria Americii? De ce piata neagra pentru tigri si parti de tigru este atat de profitabila? Si cat de departe pot merge proxenetii din America pentru a-si lua partea din aceasta piata neagra de miliarde de dolari? Toate aceste intrebari isi gasesc raspunsurile in episoadele din aceasta noua serie documentara de la National Geographic.

Ilegal cu Mariana van Zeller va avea premiera in data de 19 februarie la ora 22:00. Astept de la voi impresii dupa fiecare episod 🙂 O sa va placa tare. Sunt convins de asta. 

P.S. Sa nu uitati ca in fiecare vineri la ora 22:00 se va difuza un nou episod.


5 Comments

  1. Diana Vig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.