BLOGU LU' OTRAVĂ

Friday

13

January 2017

0

COMMENTS

“Oamenii protejeaza ceea ce iubesc.”

Written by , Posted in Film

Cand era pusti ma uitam impreuna cu tata pe TV 5 la tot felul de filmulete cu omul asta. Ii stiu poveste, ii stiu are pasiune si sunt foarte curios sa vad ce a iesit din mana lui Jérôme Salle.

Odiseea (2016), povestea celebrului explorator francez Jacques-Yves Cousteau, va avea premiera în cinematografele românești în 27 ianuarie. Distribuit de Independența Film.

În rolul lui Cousteau îl veți recunoaște pe actorul Lambert Wilson (Matrix Reloaded, Flawless, Babylon A.D., Of Gods and Men, Catwoman). Audrey Tautou (Amelie, The Da Vinci Code) va interpreta rolul lui Simone Cousteau, cea de-a doua soție a exploratorului.

Filmul prezintă 30 de ani (perioada 1949 – 1979) din viața căpitanului Jacques-Yves Cousteau, faimosul om de știință, explorator, inventator și cineast. Personaj extrem de carismatic și un bun lider de opinie, Cousteau nu a fost lipsit de defecte, în special în ceea ce privește viața de familie.

Parteneri ai lansării filmului în România: GREENPEACE, TV5MONDE, Cinemagia, Bloguluotravă, Cărturești

Filmul este scris și regizat de Jérôme Salle (scenaristul The Tourist) și este o ecranizare a cărții Capitaine de La Calypso, scris de Albert Falco și Yves Paccalet.

Filmările pentru Odiseea / L’odyssée au avut loc în locații de pe întreg cuprinsul Globului: Croația (insula Hvar), Africa de Sud, Antarctica, Ushuaia (Argentina), Brazilia, Bahamas și, evident, Franța.

Inventatorul Cousteau, nava Calypso și finanțatorul Guinness

Jacques-Yves Cousteau s-a născut pe 11 iunie 1910, în Franța. A fost ofițer în marina franceză, explorator al vieții subacvatice în domeniul oceanografiei, fotograf, producător de filme și inventator de aparate submarine. A fost căsătorit de două ori și a avut câte doi copii din fiecare căsătorie. A murit în data de 25 iunie 1997, la Paris.

În 1943, la turnarea filmului Epave, Cousteau inventează, împreună cu un inginer, scafandrul autonom modern, prin modernizarea unei invenții din secolul XIX. Brevetul pentru această invenție îl va pune la adăpost din punct de vedere financiar pentru tot restul vieții.

Odiseea_afis 1

În 1949, Cousteau înființează „Campaniile Oceanografice Franceze”, iar milionarul irlandez Loel Guinness, descendentul fondatorului berăriei omonime, îi pune la dispoziție un vechi dragor de mine, botezat Calypso. Exploratorul pleacă în călătorii avându-i la bord, printre membrii echipajului, și pe soția sa, Simone, și pe fiul mai mic, Philippe.

Cousteau, gura de aer de la tv din perioada comunistă

Printre filmele realizate de Jacques-Yves Cousteau se numără și serialul Odiseea submarină a echipei Cousteau, realizat între anii 1967 și 1996, 120 de documentare, fiecare de câte 50 de minute. Un serial de mare succes transmis în anii `80 inclusiv de televiziunile din țările socialiste, printre care și România.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.