BLOGU LU' OTRAVĂ

Monday

3

March 2014

0

COMMENTS

Un film minunat

Written by , Posted in Film

Nu o sa vorbim despre Oscar. Sunt prea multi oameni care chiar se pricep foarte bine si pot sa spuna cum a stat treaba cu asta in 2014. Ma bucur pentru Cate Blanchett care face un rol minunat in filmul lui Woody Allen, Matthew McConaughey – foarte bun…restul nu comentez. Am o veste buna…foarte buna.

La Grande Bellezza in regia lui Paolo Sorrentino, Oscar 2014 pentru “Cel mai bun film strain”, va intra in cinematografele din Romania vineri, 28 martie.

Filmul spune, cu accente felliniene, povestea lui Jep Gambardella, regele autoproclamat al lumii mondene din Roma, ajuns acum la 65 de ani. Fost ziarist de succes si scriitor in tinerete, Jep este nelipsit de la toate dineurile cu staif din Roma, el insusi gazda unor petreceri de neuitat pe terasa apartamentului sau cu vedere la Collosseum.

La Grande Bellezza / The Great Beauty / Marea frumusete a mai obtinut anul acesta, alaturi de Oscar-ul pentru “Cel mai bun film strain”, Globul de Aur si premiul BAFTA la aceeasi sectiune. Filmul lui Sorrentino a facut parte din Competitia oficiala a Festivalului de la Cannes, anul trecut si a fost nominalizat la Premiul César pentru “Cel mai bun film strain”.

rsz_02_toni_servillo_la_grande_bellezza_foto_di_gianni_fiorito_2

Alaturi de Toni Servillo, care interpreteaza personajul principal, pe mondenul Jep Gambardella, filmul are o distributie formata din actori consacrati ai marelui ecran italian: Carlo Verdone, Sabrina Ferilli, Isabella Ferrari, Iaia Forte, Serena Grandi, Dario Cantarelli, Giulio Brogi, Roberto Herlitzka. Pe acesta din urma l-ati putut vedea recent alaturi de actrita romanca Olimpia Melinte in 7 opere de milostenie / Sette Opere di Misericordia, distribuit anul trecut de Independenta Film.

rsz_28_toni_servillo_foto_di_gianni_fiorito_02927

Toni Servillo este genul de actor caruia poti sa-i ceri absolut orice, pentru ca e capabil sa faca absolut orice”, spune regizorul Paolo Sorrentino despre actorul din rolul principal, alaturi de cu care semneaza deja a patra colaborare (dupa Il Divo, Le conseguenze dell’amore si L’uomo in più). “Pot sa merg pe mana lui cu ochii inchisi, nu numai in ceea ce priveste munca, dar si cand vine vorba de relatia noastra de prietenie care, odata cu trecerea timpului, a devenit din ce in ce mai solida.”

rsz_06_sabrina_ferilli_toni_servillo_giorgio_pasotti_la_grande_bellezza_foto_di_gianni_fiorito

Imaginea: Luca Bigazzi. Costumele: Giorgio Armani si Laura Biagiotti

Imaginea este semnata de Luca Biggazi, autorul a peste 70 de filme, premiat la Venetia 1988 pentru doua filme (Cosi ridevano si L’albero delle pere). Bigazzi este cel care a filmat toate lungmetrajele lui Paolo Sorrentino, de la Le conseguenze dell’amore (2004), pana in prezent.

rsz_26_toni_servillo_foto_di_gianni_fiorito_00154

Despre directorul sau de imagine, regizorul italian Paolo Sorrentino spune: “Relatia mea cu Bigazzi este deja una de lunga durata si stabila. Am deplina incredere in el si avem norocul de a ne intelege fara prea multe vorbe. Asa ca, eu ii dau lui scenariul si apoi il las sa-l interpreteze si sa-l prelucreze in materie de lumina. El stie ca eu mai degraba as merge pe poteci nebatatorite, pe cai neexplorate inca, decat sa mai folosesc ceea ce deja am folosit. La sfarsit, sunt tot timpul multumit cu solutiile alese de el, mai multumit decat daca l-as fi ghidat eu dinainte.”

rsz_07_toni_servillo_la_grande_bellezza_foto_di_gianni_fiorito_3

Luca Biggazi va fi prezent si in Romania, pe 26 martie, la proiectia extraordinara a filmului La Grande Bellezza / Marea frumusete in cadrul Galei de deschidere a B-EST IFF. Pe 27 martie, Bigazzi va sustine un Masterclass de imagine la UNATC.

Costumele personajelor din La Grande Bellezza / Marea frumusete au fost realizate de Giorgio Armani si de Laura Biagiotti.

rsz_09_paolo_sorrentino_la_grande_bellezza_foto_di_gianni_fiorito

Regizorul Paolo Sorrentino, numit recent cetatean de onoare al Romei

Paolo Sorrentino are 44 de ani si s-a nascut la Napoli, Italia. In 2008 a fost membru in juriul Festivalului de Film de la Locarno, iar in 2009 a fost presedintele juriului la sectiunea “Un certain regard” la Cannes.

Despre Roma, Sorrentino a spus la un moment dat: “Unul din lucrurile care imi place mie legat de Roma a fost spus deja de Napoleon. E acela ca, de la sublim la patetic, e numai un singur pas. Ei bine, asa si Roma: este o continua pendulare intre sublim si patetic.”

rsz_20_paolo_sorrentino_foto_di_gianni_fiorito_r03409

Vineri, Paolo Sorrentino a fost numit “Cetatean de onoare” al Romei. La inmanarea distinctiei, primarul orasului, Ignazio Marino, a spus ca il omagiaza pe “cel care a facut din Roma orasul lui si a dorit sa arate apoi asta intregii lumi”.

Premii. Paolo Sorrentino mai fost nominalizat la Palme d’Or cu filmul This Must Be the Place (2011), film cu Sean Penn, cu Il Divo (2008), pelicula despre viata lui Giulio Andreotti, premier al Italiei de sapte ori, cu L’amico di famiglia (2006), si cu Le conseguenze dell’amore (2004).

rsz_21_paolo_sorrentino_toni_servillo_sabrina_ferilli_foto_di_gianni_fiorito_03897

Paolo Sorrentino a mai regizat:

2011 THIS MUST BE THE PLACE
2008 IL DIVO
2006 L’AMICO DI FAMIGLIA
2004 THE CONSEQUENCES OF LOVE
2001 L’UOMO IN PIÙ

rsz_27_toni_servillo_foto_di_gianni_fiorito_01413

Toni Servillo a mai jucat in:

2013 LA GRANDE BELLEZZA de Paolo Sorrentino
2013 LA BELLA ADDORMENTATA de Marco Bellocchio
2011 IT WAS THE SON de Daniele Ciprì
2011 THE JEWEL de Andrea Molaioli
2010 UNA VITA TRANQUILLA de Claudio Cupellini
2010 NOI CREDEVAMO de Mario Martone
2010 GORBACIOF de Stefano Incerti
2010 A VIEW OF LOVE de Nicole Garcia
2008 IL DIVO de Paolo Sorrentino
2008 GOMORRA de Matteo Garrone
2007 LASCIA PERDERE JOHNNY ! de Fabrizio Bentivoglio
2007 THE GIRL BY THE LAKE de Andrea Molaioli
2004 NOTTE SENZA FINE de Elisabetta Sgarbi
2004 THE CONSEQUENCES OF LOVE de Paolo Sorrentino
2001 LUNA ROSSA de Antonio Capuano
2001 L’UOMO IN PIÙ de Paolo Sorrentino
1998 TEATRO DI GUERRA de Mario Martone
1993 RASOI de Mario Martone
1992 MORTE DI UN MATEMATICO NAPOLETANO de Mario Martone

La Grande Bellezza. Sinopsis

Jep Gambardella (Toni Servillo) – un barbat chipes, in ciuda primelor semne de imbatranire – participa din plin la viata sociala a orasului. Merge la dineuri alese si este sufletul petrecerilor mondene. Ziarist de succes si seducator inveterat, Jep este autorul unei carti care, in tinerete, i-a adus un premiu literar, dar si reputatia de scriitor frustrat. Acum isi ascunde dezamagirea sub o atitudine mereu cinica, ceea ce il face sa vada lumea cu o amara luciditate. Pe terasa apartamentului sau din Roma, cu vedere la Colosseum, Jep este gazda unor petreceri la care “aparatul uman” – titlul romanului sau: “L’apparato umano” – este complet dezbracat si unde se joaca tot timpul comedia nimicniciei. Obosit de stilul sau de viata, de multe ori Jep viseaza sa scrie din nou, bantuit de amintirile unei iubiri din tinerete de care inca se mai agata si-acum.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.