BLOGU LU' OTRAVĂ

Monday

26

September 2016

0

COMMENTS

3 din 5 dintre romani au fost crescuti de bunici, insa mai putin de jumatate dintre ei ii mai viziteaza periodic

Written by , Posted in Diverse

Plecarea tinerilor la studii sau la muncă în orașe sau țări îndepărtate de locurile natale, precum și lipsa unui sistem de îngrijire bine pus la punct transformă România într-o țară a bătrânilor singuri, nevoiți să se descurce pe cont propriu, conform unui studiu recent dat publicității de Fundația Principesa Margareta a României.

Cu toate că, pentru 64% dintre români, bunicii au avut un rol deosebit de important în creșterea și educarea lor, clasându-i cel puțin pe aceeași poziție cu părinții, aproape jumătate dintre aceștia nu reușesc să le aline bunicilor singurătatea măcar o dată pe lună, arată studiul realizat de fundație în luna septembrie 2016.

Vizita la bunici, maxim 2 ore pe lună. La telefon și mai puțin.

Distanța și lipsa timpului liber reprezintă principalul impediment pentru o relație mai bună cu bunicii. Mai mult de jumătate dintre români consideră singurătatea și bolile bătrâneții ca fiind principalele probleme pe care bunicii lor le întâmpină, iar 66% dintre ei sunt siguri că timpul petrecut cu familia este cea mai mare bucurie pe care o persoană în vârstă o poate avea. Totuși, invocând distanța și lipsa timpului liber, cei mai mulți dintre ei nu reușesc să își viziteze bunicii nici măcar o singură dată pe lună, iar, atunci când au loc, vizitele durează, în medie, 2 ore. Nici atunci când vorbim despre frecvența cu care își sună bunicii, lucrurile nu sunt mai încurajatoare, 75% dintre ei nereușind să ia legătura cu aceștia nici măcar o dată pe săptămână.

Doar 15% dintre respondenți reușesc să fie un sprijin real pentru bunicii lor, oferindu-le în mod constant ajutor practic, la treburile din casă sau ajutându-i cu vizitele la medic, și numai 10% dintre ei apelează la bunici atunci când au o problemă sau se preocupă de activitățile preferate ale acestora.

Singurătatea vârstnicilor este o problemă care merită mai multă atenție din partea societății. Mai mult, sentimentul de inutilitate al bătrânilor reprezintă una dintre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă, cu riscuri nu doar pentru starea lor de spirit, așa cum am putea crede, ci și pentru sănătatea lor fizică. După o viață întreagă în care s-au dedicat creșterii copiilor, apoi nepoților, plecarea acestora și excluderea treptată din viața lor este o lovitură extrem de puternică pentru ei, declară Mugurel Mărgărit Enescu, Directorul Executiv al Fundației Principesa Margareta a României.

Print

Bunicii, un model de bunătate, putere și iubire

78% dintre tineri și-ar dori să își vadă sau să își audă mai des bunicii, aceștia rămânând pentru ei un model de bunătate, putere și iubire. Printre celelalte trăsături de caracter pe care românii le apreciază la bunicii lor, s-au menționat în număr mare experiența, blândețea, simplitatea și puterea lor de muncă.

De cele mai multe ori nu ne dăm seama cât de simplu este să ușurezi traiul unei persoane vârstnice. O vizită neașteptată sau un telefon, sprijin la activitățile la care întâmpină dificultăți și implicarea lor în viața noastră – sunt lucruri atât de simple, dar extrem de valoroase pe care noi, cei care încă avem bucuria de a avea bunici în viață, le putem face. Sărbătorirea unei zile a bunicilor, așa cum există una a mamei sau a copilului, ne-ar aduce pe toți mai aproape și ne-ar face să ne gândim la oamenii datorită cărora suntem astăzi unde suntem.”, a concluzionat Mugurel Mărgărit Enescu.

Întrebați despre propria bătrânețe, doar 13% dintre cei chestionați au sentimente pozitive, printre principalele temeri numărându-se problemele financiare, problemele de sănătate, cei mai mulți dintre respondenți considerând că sistemul medical tratează superficial bătrânii, iar strategia guvernamentală dedicată populației în vârstă este nefuncțională.

1,5 milion vârstnici din România afectați de singurătate

Prin intermediul cercetării realizate anul acesta, Fundația Principesa Margareta a României continuă seria studiilor cu privire la situația persoanelor vârstnice în România, serie demarată anul trecut care relevă o realitate îngrijorătoare:  aproximativ 1.500.000 de vârstnici din România sunt afectați de singurătate, într-o mai mare sau mai mică măsură. Studiul național realizat anul trecut de fundație trece în revistă și topul celor 5 probleme ale vârstnicilor din România: situația financiară, problemele de sănătate, dependența de ceilalți, sentimentul de inutilitate și de singurătate, precum și lipsa unui interlocutor.  Numărul femeilor afectate de singurătate este semnificativ mai mare decât cel al bărbaților, iar persoanele vârstnice din mediul urban sunt mai afectate de singurătate, se mai arată în studiul de anul trecut al fundației.

Telefonul Vârstnicului, alinarea de la capătul firului

Pentru a veni în sprijinul vârstnicilor din România, Fundația Principesa Margareta a României a lansat anul trecut un serviciu unic în țara noastră, “Telefonul vârstnicului“, care poate fi apelat gratuit la 0800.460.001 de către orice persoană în vârstă care are nevoie de consiliere, sprijin practic sau emoţional sau care vrea să reclame abuzuri, apelurile fiind preluate de operatori specializaţi în asistenţă socială. La un an de la lansare, Telefonul Vârstnicului a înregistrat peste 7000 de apeluri de la  apelanți din toate regiunile țării.

Pupici pentru Bunici și #SelfieCuBunica

Tot pentru a fi alături de bunici și persoanele vârstnice, Bunătăți de la Bunica a lansat campania Pupici pentru Bunici prin care îndeamnă românii să fie mai aproape de buncii lor sau de persoanele vârstnice de lângă ei. Bunătăți de la Bunica îi provoacă pe aceștia să facă un selfie cu bunicii ca dovada a grijii și sprijinului pe care îl pot oferi, dar și a faptului că au trecut în vizită pe la ei. Până în 2 octombrie, toți românii sunt invitați să încarce pe www.pupicipentrubunici.ro sau pe Instagram o fotografie cu bunicii folosind haștagul #SelfieCuBunica. Ca urmare a acestei inițiative, până în momentul de față, peste 500 de tineri și-au vizitat bunicii și au publicat fotografii pe site.

Foto: www.siluk.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.