BLOGU LU' OTRAVĂ

Tuesday

3

October 2017

0

COMMENTS

5 filme de Cannes pe care le poti vedea in perioada 13 – 22 octombrie 2017

Written by , Posted in Film

Festivalul asta este unul dintre cele mai asteptate. Octombrie pentru mine inseamna festivalul asta. Este unul dintre care am ajuns sa astept toamna. Asta datorita lui Cristian Mungiu care aduce de 8 ani de zile filmele de la Cannes in Romania. Am scris de la prima editie despre  Les Films de Cannes a Bucarest si de fiecare data cand cineva vede articolele ma intreaba: “unde mai pot vedea filmul asta?” Raspunsul este acelasi. In afara de Independenta care se incumeta sa mai aduca filme de Cannes in Romania…filmele aste se pot vedea doar in acest festival. Asa ca ne vedem in sala de cinema.

Cele mai hot titluri din selecția oficială Cannes 2017 vor veni în România la ediția a 8-a a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc în perioada 13–22 octombrie.

“The Square”câştigătorul din acest an al Palme d`Or – cel mai important premiu al Festivalului de Film de la Cannes este unul dintre filmele pe care abia astept sa le vad. 

Christian este un curator respectat al unui muzeu de artă contemporan, este divorțat și tată a doi copii, conduce o mașină electrică și susține cauzele bune. Următoarea sa expoziție este „The Square”, o instalație care invită vizitatorii să dea dovadă de altruism, reamintindu-le datoria pe care o au față de ceilalți. Uneori, însă, e dificil să te ridici la înălțimea propriilor valori: reacția impulsivă pe care Christian o are în momentul în care îi este furat telefonul nu-i face deloc cinste… Între timp, agenția de PR a muzeului lansează o campanie surprinzătoare pentru „The Square”. Răspunsul la aceasta este complet neașteptat și îi provoacă lui Christian o criză existențială.

The-Square_1

Les Fantômes d’Ismaël al autorului francez Arnaud Desplechin, câștigător al Premiului Cesar 2016 pentru cel mai bun regizor cu filmul „Trois souvenirs de ma jeunesse” și de cinci ori prezent în competiția de la Cannes, va deschide mâine festivalul. Drama îi are în rolurile principale pe Mathieu Amalric, Marion Cotillard și Charlotte Gainsbourg.

Google Chrome

Le Redoubtable, prezentat în competiția oficială, este titlul biopicului care îl are ca personaj principal pe celebrul cineast Jean Luc Godard, și este semnat de Michel Hazanavicius, al cărui „The Artist” a fost recompensat cu cinci premii Oscar în 2012, printre care cel mai bun film și cel mai bun regizor.

Paris, 1967. Jean-Luc Godard (Louis Garrel), liderul generației sale de cineaști, filmează La Chinoise împreună cu femeia pe care o iubește, Anne Wiazemsky, cu 20 de ani mai tânără. Sunt fericiți, îndrăgostiți, seducători, și se căsătoresc. Dar felul în care a fost primit filmul declanșează în Jean-Luc o autoexaminare profundă. Evenimentele din mai ’68 amplifică acest proces și criza care-l zguduie pe regizor îl va transforma profund, acesta trecând de la statutul de star al cinema-ului la un artist maoist în afara sistemului. La fel de neînțeles pe cât de incomprehensibil.

Redoutable_still2

Tot în conpetiția oficială va fi prezentată și drama Loveless în regia lui Andrey Zvyagintsev, autorul unor lungmetraje precum „Leviathan” (Cel mai bun scenariu, Cannes 2014/ nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin) sau „Elena” (Premiul special al Juriului Un Certain Regards, Cannes 2011).

Borys și Zhenya divorțează. Certându-se constant, și pe cale să vândă apartamentul, se pregătesc fiecare, separat, de noile lor vieți: Boris, cu prietena sa mai tânără și însărcinată și Zhenya cu amantul bogat care-și dorește mult să se căsătorească. Niciunul dintre ei nu pare interesat de copilul lor de 12 ani, Alyosha. Până când acesta dispare. Loveless_still2

“12 Jours” este cel mai nou film regizat de Raymond Depardon. Într-un interval de 12 zile de la sosirea lor, persoanele internate în spitalele de psihiatrie fără consimțământul lor sunt aduse la o audiere. De o parte judecătorul, de cealaltă pacientul, iar între ei, un dialog despre sensul cuvântului libertate și despre viață.

12-jours_2

Les Films de Cannes à Bucarest revine între 13 și 22 octombrie 2017, pentru al 8-lea an, cu o cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes în peste 100 de proiecții în 4 locații din capitală – Cinema PRO, Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinemateca Eforie.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.