BLOGU LU' OTRAVĂ

Monday

20

November 2017

0

COMMENTS

5 minute care pot salva o viata

Written by , Posted in Diverse

In teorie cam toata lumea stie cum e cu sanatatea. Practica ne omoara. Si auzim peste tot ca e mai usor sa previi imbolnavirea decat sa tratezi boala. Insa cu toate astea se intampla in multe dintre cazuri sa uitam ca sanatatea este cel mai de pret lucru pe lumea asta. Si atata vreme cat ignori treaba asta ai sanse mari sa nu iti fie bine. Cand auzeai treaba asta cu “iti doresc sanatate pentru ca e mai buna decat toate” ti se parea un cliseu. Cand te imbolnavesti iti dai seama ca treaba nu sta deloc asa si ca singurul lucru care nu poate fi cumparat cu toti banii din lume este Viata. Iar lucrul in care merita sa investim cel mai mult este mentinerea sanatatii. Sanatatea este bunul cel mai de pret pe care ni l-a dat Dumnezeu fara sa ne ceara nimic in schimb si tine doar de noi sa ne ingrijim de asta.

Postarea de astazi despre asta este. Despre sanatate si mai precis despre inovatie. Despre un lucru extrem de important care vine in ajutorul nostru cand vine vorba despre sanatate. Conform datelor furnizate de Comisia Nationala de Lupta Anti-SIDA din cadrul Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals”, peste 14.600 de pacienti cu HIV/SIDA sunt inregistrati in Romania, aproape jumatate dintre acestia cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani. Iar din numarul total de pacienti cu HIV/SIDA existenti la nivel national, peste 600 de cazuri au fost depistate pe parcursul anului 2016, in timp ce alti 300 au fost diagnosticati numai in intervalul ianuarie-iunie 2017.

Infectia HIV este o problema de sanatate publica.

Si aici vorbim despre inovatie. Despre un lucru care ar putea sa ne imbunatateasca viata sau si mai bine…ar putea sa prelungeasca viata. Este vorba despre testul autoadministrabil HIV (autotest VIH®) care este un dispozitiv medical ce se elibereaza fara prescriptie medicala si se comercializeaza in farmacii si pe site-urile farmaciilor din Romania. Prin urmare te poti testa in intimitatea propriei case fara sa stie nimeni despre treaba asta. Asta pentru ca multi oameni evita sa faca testul intr-un spital tocmai pentru ca este un lucru atat de perosonal si nu toata lumea se simte confortabil cu treaba asta. Trebuie sa stiti ca fiecare kit de testare va fi furnizat impreuna cu un prospect informativ despre test si utilizarea acestuia, dar si despre servicii de consiliere, puse la dispozitie de catre personalul asociatiei de pacienti UNOPA. Dispozitivul medical distribuit de Mylan este produs de compania franceza AAZ-LMB, necesita doar o singura picatura de sange pentru depistarea HIV, beneficiaza de marcaj CE inca de la inceputul anului 2015 si a castigat in 2016, in Franta, premiul Galien – cea mai importanta recunoastere din domeniul descoperirilor medicale, considerat echivalentul Premiului Nobel in domeniul farmaceutic. In acest context Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) in parteneriat cu Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” si Mylan desfasoara campania de promovare a importantei testarii si depistarii precoce a infectiei cu HIV, “Esti negatHIV? Testeaza-te si fii sigur!”. Campania se va desfasura pe parcursul lunilor noiembrie si decembrie. Cu totii stim povesti cu oameni care au fost invinsi de aceasta boala. Boala care in ziua de astazi – daca este depistata la timp – poate sa fie dusa pe picioare. Mai multe informatii gasiti pe mylan.ro, unopa.ro si pagina de Facebook UNOPA.

Orice persoana care a avut mai mult de un partener sexual trebuie sa se testeze.

mostra

Romania este printre primele tari din Europa in care a fost introdus testul iar succesul avut in Italia si Franta spune multe despre eficienta lui:

  • Italia: 30% dintre persoanele nou diagnosticate pozitiv HIV au folosit autotestul VIH® în cel mai mare centru public de consiliere si testare HIV din Roma
  • Franta: 40% dintre utilizatorii de autotest VIH® declara ca acesta este primul lor test HIV. Dintre acestia, 55% declara ca nu ar fi mers la un centru de testare daca auto-testul nu ar fi fost disponibil in farmacii. 89% ar recomanda testul unui prieten sau membru al familiei

Ce trebuie sa stiti este ca efectuarea testului autoadministrabil dureaza aproximativ 5 minute si poate fi folosit cu usurinta de oricine acasa, fiind necesare doar o mostra de sange din varful degetului si o asteptare de 15 minute pentru a citi rezultatul. Si nu e complicat deloc sa il folosesti.  99.2% dintre participanti au obtinut un rezultat interpretabil si peste 98.1% dintre persoane au interpretat corect rezultatul. Rezultatele pozitive au fost interpretate corect in 100% din cazuri. Profesorul Steinu spunea o treaba foarte interesanta la confetinta de presa. Fiecare tanar trebuie sa foloseasca testul dupa fiecare contact sexual cand isi schimba partenerul. Si nu e o gluma. Testarea precoce, sau atunci cand exista risc, prezinta numeroase avantaje, atat pentru pacienti – care pot beneficia de servicii de sanatate eficiente cat mai rapid, cat si pentru sistemul de sanatate. Cu totii ne dorim cat mai putini oameni bolnavi. Iar un diagnostic timpuriu poate duce la situatia in care pacientul este nedetectabil si nu transmite virusul catre cei dragi si, in cele din urma, poate duce o viata normala si fara restrictii. Ceea ce isi doreste toata lumea. Voi de ce ati alege sa va testati? Si mai ales “de ce credeti ca e important sa faceti asta?”

P.S. Testul costa 128 lei. #autotestHIV #testareHIV #fiisigur


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.