BLOGU LU' OTRAVĂ

Saturday

1

December 2018

1

COMMENTS

Ce nu stiai despre tequilla!

Written by , Posted in Travel

O leg de tot felul de momente in care eram la un party și cineva te racola si te chema la bar pentru un shot. Și de aici te relaxai, erai mai comunicativ, mai puțin tolerant și tot așa. Cred ca va suna foate cunoscut pana acum. Postarea de astăzi este despre cea mai noua destinații in care am fost și despre o băutura mega celebra. Tequila este considerată băutura zeilor de către indienii olmeci, este prima băutura alcoolica produsă in America de Nord și are o istorie de 400 de ani. Tequila are legatura cu populatia bastinasa Nahuatl, si inseamna “locul plantelor secerate” sau “locul unde se recoltează”. Alții spun insa ca înseamnă “piatra care taie”, aluzie la roca vulcanică de obsidian din zona.

Vinul mezcal, stramosul tequilei de astazi, a fost produs la puțin timp după venirea conquistadorilor (1535). José Cuervo a fost primul producător oficial de tequia. În anul 1758, acesta a obţinut de la regele Spaniei aprobarea de a cultiva plantele şi a fabrica aceasta băutura magica. El a fost numit mescal, brandy, vin de agave, mescal tequila şi, abia după câteva sute de ani, o varietate a fost numită tequila după Tequila, un orăşel din apropiere de Guadalajara, statul Jalisco, Mexic. Fix locul in care am fost eu și de unde sunt fotografiile de mai jos 🙂 Cultivarea este permisă doar statului Jalisco și împrejurimilor. Pana în 1880 doar în Guadalajara se înregistreaza vânzãri de 10.000 de butoaie de tequila.

Dupã 1911, la consumarea revoluției mexicane sentimentul patriotic creşte, iar odatã cu el şi consumul de tequila. Guvernul şi industria cinematograficã încurajeazã rãspândirea acestei băuturi. Prohibiția din Statele Unite impulsioneazã popularitatea bãuturii care trece ilegal granița. Apoi în timpul celui de-al doilea rãzboi mondial cererea de tequila ia proporții  dupã ce bunurile europene devin greu de obținut. Tequila ia şi mai mare avânt în momentul în care studenții din California încep sã o foloseascã pentru a prepara cocktailul Margarita.

Din ce se face tequila?

Tequila este făcută din agavă albastră. O planta foarte suculentă a din a care-i tulpina se produse materiale textile. Tequila se obţine prin distilarea unei baze numită pulque, ce conţine predominant agave albastre. Tequila este produsa numai in regiunea Jalisco din agavele care cresc aici. Pentru a ajunge la maturitate planta trebuie sa aibă 8 ani. Atunci este momentul in care este scoasă din pământ, iar fructul copt sa fie rumenit si inabusit in cuptoarele distileriilor, lasat apoi la fermentat pentru a transforma zaharurile in alcool. Agava seamănă cu un fruct de ananas, iar la matu­ritate poate cântări pana la 50 de kilograme. Capăţânile de agavă albastră se numesc piñas și după ce sunt culese sunt tăiate în bucăţi şi coapte un timp îndelungat care poate ajunge şi la 72 de ore, după care se zdrobesc pentru a se extrage sucul.

Acesta este amestecat cu apa și apoi se lasă la fermentat. Când mustul ajunge la o tărie alcoolică de 4-7%, se trece la distilat de 2 sau de 3 ori. Alcoolul ajunge, astfel, la o tărie de 55-60%. Tequila este păstrată cel mai bine în butoaie de stejar. Din piñas (inima agavei) este produs și un sirop foarte bun. Am fost la Altos distillery unde am vazut care este procesul complet de producție. De la agavele care sunt tăiate de muncitori pana la momentul in care băutura este pusă in sticla. Turul distileriei Olmeca a fost mega captivant și a fost urma de o degustare de tequila.

Exista 2 sortimente de tequila. Cea facuta 100% numai din agave si una mixta, in care exista un procent de 60% de tequila pura si alte zaharuri. În 1977, guvernul Mexican a introdus legea conform căreia o băutură poate fi etichetată „Tequila” doar dacă este produsă în anumite zone din Mexic:  cateva localități din statul Jalisco și în câteva municipii din apropierea statelor Guanajuato, Michoacán, Nayarit și Tamaulipas. Majoritatea producției este concentrată pe o arie de 150 de kilometri în jurul orașului Guadalajara din Jalisco. Mai jos găsiți niște fotografii cu momentul in care este culoasa planta din pământ. Am dat un tur cu ATV-utile in lanurile de agave și oamenii astia ne-au pregătit masa in mijlocul câmpului. Se poate vedea din fotografii cam cât de cool a fost.

Ce culoare are tequila?

In funcție de culoare îți poti da seama de gustul și vărsa acestei băuturi. Tequila blancos/silver sunt cele care trec de la distilerie direct in sticla. Practic nu stau deloc in butoaie. Se folosesc in cocktailurile Margarita. Are gustul pur de agave si un procent mare de alcool. Tequila oro/gold. Tequila Reposado este tequila pura care este pastrata in butoaie de stejar de la 2 luni pana la un an. Are o culoare pala. Tequila Anejo este tequila tinuta in butoaie mari de stejar peste un an. Lemnul ii va da un buchet de arome unic si o culoare aramie.

Ce cocktailuri se pot face cu tequila?

Se spune ca tequila cea mai buna se bea simpla. Eu am băut și simpla dar au fost și niște mixuri care mi-au placut tare: Margarita – tequila, suc de lime, Tequila Sunrise – tequila, suc de portocale, lichior de rodii, Paloma – blanco/reposado tequila, suc de grepfrut – asta mi s-a părut cel mai bun și Bloody Maria – tequila, sos Tabasco și suc de rosii.

Mi-a placut foarte tare experiența Olmeca Altos și o sa văd cu alti ochi aceasta băutura de astăzi. Și chiar vreau sa va recomand multipremiatul sortiment Olmeca Altos Reposado este obţinut exclusiv din agave albastre culese din Jalisco şi învechit pe o perioadă de aproximativ 6 – 8 luni în butoaie folosite anterior pentru whisky.


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.