BLOGU LU' OTRAVĂ

Monday

19

January 2015

1

COMMENTS

“AFERIM!” in competitia oficiala la Berlinale 2015

Written by , Posted in Film

“AFERIM!” in regia lui Radu Jude a fost selectat in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Berlin. Evenimentul ajuns la cea de-a 65-a editie se va desfasura in perioada 5-15 februarie 2015.

“AFERIM!” este singurul film romanesc selectat in Competitia Oficiala a Berlinalei alaturi de productii precum “Queen of Desert” (regia Werner Herzog), “Taxi” (regia Jafar Panahi), “Knight of Cups” (regia Terrence Malick), “Eisenstein in Guanajuato” (regia Peter Greenaway). Din distributie fac parte: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sirbu, Adina Cristescu, Serban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice romanesti din ultimii ani, “AFERIM !” in regia lui Radu Jude, este un un film istoric a carui actiune are loc in Tara Romaneasca a inceputului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu) cauta un rob fugar (Cuzin Toma). Scenariul filmului este scris de Radu Jude si Florin Lazarescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Catalin Cristutiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucretia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Paparuz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanta Vintila-Ghitulescu, producator Ada Solomon.

2.Aferim!___credit photo Silviu Ghetie, Hi Film Productions_bloguluotrava

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor Lampa cu caciula”, “Alexandra”, “O umbra de nor”, “Trece si prin perete”, productii care au castigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, “Cea mai fericita fata din lume” a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, “Toata lumea din familia noastra”, a fost proiectat in premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Berlin, in sectiunea Forum, si a avut premiera in cinematografele din Romania in luna aprilie 2012. “Toata lumea din familia noastra” a obtinut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or si Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului International de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF si Premiul pentru regie alaturi de Premiul Publicului la B-EST IFF.

Radu Jude

Ultima prezenta a unui film romanesc in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Berlin a fost inregistrata in urma cu doi ani atunci cand pelicula “Pozitia Copilului” produsa de Ada Solomon a castigat Trofeul Ursul de Aur.

Citeste si: “Trebuie sa cantaresti in viata pentru ce merita si ce nu merita sa te irosesti.” Interviu cu Luminita Gheorghiu

Aferim_2_photo credit Silviu Ghetie

Premiera mondiala a lungmetrajului este programata pe 11 februarie 2015, ora locala 16 la Berlinale Palast in prezența actorilor si a echipei de producție. Premiera in cinematografele din Romania va avea loc pe 6 Martie, “AFERIM!” fiind distribuit de Micro Film în colaborare cu Parada Film.

Teodor Corban, actorul principal din “AFERIM!”, intra in cursa pentru Ursul de Argint – premiul de interpretare masculina – al Festivalului International de la Berlin alaturi de Christian Bale, James Franco sau Wen Jiang. Pentru trofeul acordat celui mai bun actor vor concura, printre altii, Christian Bale în filmul “Knights of Cups” semnat de Terrence Malick, James Franco in “Queen of the Desert” al lui Werner Herzog, polonezul Janusz Gajos (cunoscut publicului cinefil pentru rolul său din “Trei Culori: Alb” in regia lui lui Krzysztof Kieslowski) in “Body” regizat de Malgorzata Szumowska sau actorul si regizorul chinez Wen Jiang (nominalizat pentru Palme d’Or în 2000, precum si pentru Leul de Aur în 1994 și 2007) in filmul “Gone with the Bullets”.

In “AFERIM!” Teodor Corban intepreteaza rolul zapciului Costandin pornit in cautarea unui rob fugar in Tara Romaneasca a inceputului de secol XIX.

Aferim_1_photo credit Silviu GhetieAFERIM_layered


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.