BLOGU LU' OTRAVĂ

Tuesday

11

November 2014

0

COMMENTS

Avem nevoie de o revelatie.

Written by , Posted in Film, Music

Grimus continua colaborarea cu Tudor Giurgiu, odata cu lansarea videoclipului piesei Political Animals. Inclusa pe albumul de debut al grupului, Panikon (2008), Political Animals este mai potrivita ca oricand contextului social actual, versurile sale vorbind despre clasa politica, manata mereu de aceleasi principii.

Legatura dintre Grimus si Tudor Giurgiu a inceput atunci cand acesta din urma i-a descoperit la Cluj si a fost de acord sa le regizeze primul videoclip, In a Glimpse, piesa ce a devenit ulterior unul dintre cele mai cunoscute cantece ale baietilor.

In aceasta saptamana, regizorul isi lanseaza cel mai nou proiect cinematografic, De ce eu?, ce spune povestea lui Cristian, un procuror cu o cariera in plina ascensiune. Sefii sai ii incredinteaza un caz de maxima importanta: anchetarea unui alt magistrat suspect de luare de mita. Dilema alegerii intre adevar si cariera il apasa cumplit. Incercand sa rezolve cazul cu orice pret, Cristian intra intr-o zona periculoasa si are parte de surprize si revelatii neasteptate.

Tudor Giurgiu

Cand Tudor Giurgiu a ascultat pentru prima oara piesa Political Animals, a decis ca atunci cand proiectul sau de film va fi gata, aceasta melodie va fi inclusa pe coloana sonora. Sapte ani mai tarziu, De ce eu? are lansarea oficiala, iar Political Animals are un clip nou, regizat de Tudor Giurgiu.

Political Animals e una din piesele celor de la Grimus, care imi sunt foarte dragi. De fapt, sa nu fiu ipocrit – imi place cel mai tare. In 2008, cand am ascultat albumul “Panikon” le-am scris un email baietilor, le-am zis cine sunt, le-am scris ca muzica lor e foarte tare (asa, ca un groupie inflacarat) si ca vreau sa-i ajut cu ce pot sa devina mai cunoscuti. Asa am ajuns sa filmam un clip impreuna si apoi sa ramanem prieteni forever.

La cativa ani distanta, in timp ce lucram la documentarea si scenariul filmului “Cristian” (titlul de lucru initial), le-am spus ca daca voi ajunge sa fac vreodata acest film, vom face un clip la Political Animals cu imagini din film. Nu exista o ilustrare muzicala mai buna a gandurilor mele legate de scenariu, de dilemele personajului principal, de felul in care functiona Romania anului 2002 (nu ca acum s-a schimbat prea mult…), de animalele politice care ne inconjoara si care striga, o data la cativa ani, regulat: We don’t mean “no harm” to anyone/ We’re just here to help you build a home/ Don’t be scared of our guns and uniforms/ All you have to do is vote for us“, a scris Tudor Giurgiu pe blogul sau.

Grimus

Despre piesa Political Animals si relatia dintre Grimus si Tudor Giurgiu, compozitorul si chitaristul trupei, Vali Rauca, a declarat ca “Tudor Giurgiu a fost mereu si neconditionat aproape de formatia Grimus, iar colaborarea dintre noi reprezinta una dintre cele mai importante si semnificative experiente din cei aproape zece ani de existenta a noastra. Am decis sa lansam videoclipul pentru Political Animals acum, la mai bine de sapte ani de cand am compus piesa, pentru ca toti am simtit ca se potriveste cel mai bine realitatii in care traim. Faptul ca Tudor a dus la bun sfarsit proiectul sau, De ce eu?, a fost semnalul de care aveam nevoie, iar lucrurile s-au aliniat mai bine decat am fi sperat vreodata. Asa ca noi lansam videoclipul, iar Tudor filmul sau fix in saptamana de dinaintea alegerilor. E felul nostru de a spune ca ne pasa de ceea ce se intampla, de viitorul nostru”.

Political Animals este o piesa cu un mesaj aparte, ce vorbeste despre clasa politica mai mereu condusa de aceleasi interese meschine, indiferent de ideologie, iar traduse in limba romana, versurile sale ar suna asa: “Traim timpuri in care ne simtim singuri/Insa eu stiu ca vom ajunge la liman/Pentru ca avem nevoie de o revelatie, suntem gata sa luptam/Luati-va mainile de pe mine, nu aveti niciun drept/Nu aveti niciun drept.” 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.