BLOGU LU' OTRAVĂ

Thursday

7

August 2014

2

COMMENTS

Cand intra in cinematografele romanesti filmele de la Cannes si Berlin

Written by , Posted in Film

David Cronenberg, Fratii Dardenne, Ken Loach, Stellan Skarsgard, Catherine Deneuve, Julianne Moore, John Cusack,  Marion Cotillard. Independenta Film va aduce in cinematografele romanesti, in a doua parte a anului, cel putin sapte filme, unele dintre ele participante sau chiar premiate recent la festivaluri de prestigiu precum Berlin si Cannes 2014.

Aceste filme sunt, in ordinea intrarii in cinematografele de la noi:

  1. The Keeper of Lost Causes / Camera groazei – 29 august
  2. Dans la cour – 26 septembrie
  3. What If (The F Word) – 10 octombrie
  4. Maps to the Stars – 31 octombrie
  5. Deux jours, une nuit – 14 noiembrie
  6. Jimmy’s Hall – 5 decembrie
  7. Un beau dimanche – 19 decembrie

The Keeper of Lost Causes / Camera groazei

The Keeper of Lost

Thriller politist – Norvegia, 2013

Premiera: 29 august

Regizor: Mikkel Norgaard (Klown)

Cu: Nikolaj Lie Kaas (Angels&Demons), Fares Fares (Safe House, Zero Dark Thirty)

Scenariul: Nokolaj Arcel (A Royal Affair, The Girl with a Dragon Tattoo)

Producator: Louis Vesth si Zentropa Group, casa de film a lui Lars von Trier

Facebook: https://www.facebook.com/KeeperofLostCauses/

Website: http://www.picturehouseentertainment.co.uk/the-keeper-of-lost-causes.html

Sinopsis. The Keeper of Lost Causes spune povestea unui detectiv de politie si a asistentului sau, transferati la nou infiintatul Departament Q, o sectiune a politiei care ar trebui sa sorteze cazurile vechi ramase nerezolvate ani de zile. Desi misiunea lor este doar de a lua in evidenta dosarele, cei doi se implica in rezolvarea unuia dintre cazuri: sinuciderea in urma cu cinci ani de zile a unei femei, politician celebru care a disparut de la bordul unui feribot, pe mare. Dosarul a fost clasat “sinucidere”, singurul martor fiind fratele victimei, o persoana cu handicap mental. Cei doi politisti nu se multumesc cu verdicitul sinuciderii si declansaza o investigatie care ii duce dincolo de fatada lumii bune din tarile scandinave.

Dans la cour

Dans la cour

Comedie, drama – Franta, 2014

Premiera: 26 septembrie

Regia: Pierre Salvadori (Priceless / Hors de prix, Après Vous, Beautiful Lies / De vrais mensonges)

Cu: Catherine Deneuve (Belle de Jour, al lui Luis Bunuel,Dancer in the Dark, regizat de Lars von Trier, Repulsion, de Roman Polanski) si Gustave Kervern (Aaltra, Mammuth)

In Competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Berlin, editia 64 (6 – 16 februarie 2014)

Facebook: https://www.facebook.com/danslacour.lefilm

Povestea acestei comedii are loc in curtea unei case din Paris. Ajungem sa-i cunoastem pe chiriasii cladirii prin intermediul noului portar/administrator de bloc, Antoine. Printre acestia se numara un hot de biciclete care este in acelasi timp si dealer de droguri, sau un chirias maniac cu ordinea si curatenia, genul obsesiv-compulsiv. La ultimul etaj locuieste Mathilde, proaspat pensionata, care acum incearca sa-si gaseasca linistea alaturi de sotul ei. Antoine insusi s-a retras din activitatea muzicala de curand, printr-un gest extrem: a abandonat scena chiar in mijlocul unui concert, fara sa scoata un singur cuvant. In peretii cladirii apare la un moment dat o fisura, despre care se crede ca va afecta integritatea intregii cladiri, iar aceasta fisura este folosita de regizor pe post de metafora: punctul slab, fisura care apare in viata oricui.

What If / The F Word

What if_web

Comedie romantica – Canada, 2013

Adaptare dupa cartea “Cigars and Toothpaste”, de T.J. Dawe si Michael Rinaldi.

Premiera: 10 octombrie

Regizor: Michael Dowse (It’s All Gone Pete Tong, Fubar)

Cu: Daniel Radcliffe, Mackenzie Davis, Zoe Kazan

A avut premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Toronto, in 2013.

Facebook: https://www.facebook.com/thewhatifmovie

Website: http://whatifmovie.com/

Wallace (Daniel Radcliffe) a abandonat scoala din motive medicale. De-a lungul timpului a avut numai ghinion in ceea ce priveste relatiile. De data asta o intalneste pe Chantry (Zoe Kazan), o animatoare care insa locuieste impreuna cu iubitul ei. Totusi, chimia dintre cei doi “amici” este atat de puternica incat nu poti sa nu te intrebi daca nu cumva dragostea vietii tale se ascunde de fapt sub ochii tai in persoana celui mai bun prieten.

Maps to the Stars

Maps to the Stars

Drama – Canada, SUA, Germania, Franta  2014

Premiera: 31 octombrie

Regia: David Cronenberg

Cu: Julianne Moore, John Cusack, Robert Pattinson, Mia Wasikowska

Anul acesta, actrita Julianne Moore a primit Premiul pentru interpretare feminina la Festivalul International de Film de la Cannes.

Buget: 15 milioane $

Website: http://mapstothestarsfilm.com/

O incursiune in lumea complicata a Hollywood-ului si a culturii occidentale, o lume populata de celebritatile pline de orgolii, impreuna cu oamenii lor de casa.

Regizorul canadian David Cronenberg, poreclit “Baronul sangelui”, a devenit cunoscut in urma remake-ului The Fly (1986) si apoi a lui Videodrome (2003). Alte titluri celebre ale lui Cronenberg sunt A History of Violence (2005), Crash (1996) si eXistenz (1999), acestea din urma fiind foarte bine primite la vremea respectiva la festivalurile de la Cannes si Berlin.

Maps to the Stars deja a obtinut din partea Motion Picture Association of America (MPAA, sistemul de calificative din SUA) rating-ul R-Restricted, persoanele sub 17 ani pot intra la film numai insotite.

Deux jours, une nuit

Deux jours une nuit_web

Drama – Franta, Belgia, Italia, 2014

Premiera: 14 noiembrie

Regia: Jean-Pierre si Luc Dardenne

Cu: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Pili Groyne

Buget: 7 milioane EUR

Competitia oficiala, Cannes, 2014.

Sinopsis. Deux jours, une nuit este o drama care urmareste povestea Sandrei, o tanara care are la dispozitie un singur weekend pentru a-si convinge colegele sa renunte la bonusuri pentru ca ea sa-si pastreze locul de munca.

Jean-Pierre si Luc Dardenne, cunoscuti si sub numele de Fratii Dardenne au deja acasa doua premii Palme d’Or, ceea ce nu e putin lucru, unul pentru Rosetta (1999), cel de-al doilea pentru filmul L’Enfant. Jean-Pierre si Luc Dardenne sunt considerati echivalentul francez pentru cuplul de regizori americani Joel si Ethan Coen. Anul acesta au participat la Cannes cu cel mai recent film al lor, Deux jours, une nuit / Two Days, One Night, pelicula care include in distributie o castigatoare de Oscar: Marion Cotillard.

Jimmy’s Hall

Jimmy s Hall

Drama istorica – UK, Irlanda, Franta, 2014

Premiera: 5 decembrie

Regia: Ken Loach

Cu: Barry Ward, Simone Kirby, Andrew Scott

Facebook: https://www.facebook.com/JimmysHallFilm

In 1921, Jimmy Gralton ridica un salon de dans la o rascruce de drumuri de tara din Irlanda. Aici tinerii vin sa danseze, sa invete, sa discute, sau sa viseze. Dar, mai presus de toate, sa se distreze si sa fie liberi. Jimmy’s Hall intruchipeaza spiritul acelor oameni care gandesc liber. Dupa 10 ani, Jimmy se intoarce din New York si redeschide salonul. Insa acum este anul 1932 si in tara este razboi civil.

Ken Loach este autorul unei impresionante liste de filme care cuprinde: Kes (1969), Sweet Sixteen (2002), Looking for Eric (2009), The Wind That Shakes the Barley (2006), Ae Fond Kiss (2004), My Name Is Joe (1998), Route Irish(2010), The Angels’ Share (2011, Selectia oficiala, Cannes, 2012). Ultimele doua lungmetraje au fost distribuite in Romania de Independenta Film.

Ken Loach s-a nascut in Anglia si acum are 77 de ani. A debutat in 1967 cu Poor Cow, iar in 1969 a realizat Kes, care a fost si inca mai este considerat unul dintre cele mai bune filme britanice. De-a lungul timpului, Loach a regizat un numar impresionant de filme si a primit un numar la fel de impresionant de premii.

Un beau dimanche

Un beau dimanche1

Titlul in engleza: Going Away

Comedie, drama, Franta, 2014

Premiera: 19 decembrie

Regia: Nicole Garcia (Place Vendome)

Cu: Pierre Rochefort, Louise Bourgoin, Dominique Sanda

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Un-beau-dimanche/590878054324432

Baptiste (Pierre Rochefort) este genul solitar. Profesor undeva prin sudul Frantei, niciodata nu rezista mai mult de trei saptamani in acelasi loc de munca. Intr-o vineri dupa amiaza el se trezeste ca trebuie sa aiba grija de Mathias, un elev de-al sau pe care nu a venit nimeni sa-l ia de la scoala. Baiatul il duce pe profesor acasa, la mama sa, Sandra (Louise Bourgoin). Sandra se dovedeste a fi o tipa foarte draguta care acum lucreaza pe o plaja, langa Montpellier. Trio-ul format se leaga din prima, ca un fel de familie intreaga pe care cei trei nu au avut nici unul niciodata. Insa magia nu poate dura la nesfarsit. Sandra datoreaza niste bani pe care daca nu-i restituie, se pot intampla lucruri grave. Baptiste se hotaraste sa o ajute, ocazie cu care insa face o calatorie in trecutul sau, acolo unde se ascunde cel mai bine pastrat secret al lui.


2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.