BLOGU LU' OTRAVĂ

Monday

5

February 2018

0

COMMENTS

Cel mai bun film romanesc din 2017

Written by , Posted in Film

Cred ca dupa cateva succese de public si cateva succese de filme premiate in festivaluri – cinematografia romaneasca e pe un drum bun. Anul acesta au fost peste 80 de filme in competitie pentru Gala Premiilor Gopo 2018. Si atata vreme cat se fac multe printre ele nu are cum sa nu fie si cateva bune. E ca la teatru. E bine ca se joaca. Ca vine lumea in sala de teatru.

“Un pas în urma serafimilor” are cele mai multe nomilazirari la Gopo. 

“6,9 pe scara Richter”(r. Nae Caranfil), “Breaking News”(r. Iulia Rugină), “Fixeur” (r. Adrian Sitaru), “Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”(r. Emanuel Pârvu) și “Un pas în urma serafimilor”(r. Daniel Sandu) sunt cele cinci lungmetraje care intră anul acesta în cursa pentru trofeul Gopo, creația sculptorului Adrian Ilfoveanu, la categoria Cel mai bun film.

23 de lungmetraje românești lansate în cinematografe în 2017 au fost luate în considerare de către juriu pentru desemnarea nominalizărilor celei de-a XII-a ediții a Premiilor Gopo. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 27 martie la Teatrul Național din Capitală.

La această ediție, cele mai multe nominalizări le-au strâns: “Un pas în urma serafimilor”(r. Daniel Sandu) – 15 nominalizări, “6,9 pe scara Richter”(r. Nae Caranfil) și “Aniversarea”(r. Dan Chișu) – 8 nominalizări,“Ana, mon amour”(r. Călin Peter Netzer), “Breaking News” (r. Iulia Rugină) și“Fixeur”(r.Adrian Sitaru) – 7 nominalizări.

Cred ca batalia pentru marele premiu se da intre “Fixeur” si “Un pas în urma serafimilor”.

Citeste si: “Cel mai important este sa fii sincer cu tine in primul rand. Sa vrei sa vezi ce e cu tine, si daca esti bine tu cu tine, poti fi bine si cu cei din jur.” Interviu cu Tudor Aaron Istodor

Pentru categoria Cel mai bun regizor, nominalizările sunt: Nae Caranfil pentru “6,9 pe scara Richter”,Călin Peter Netzer pentru “Ana, mon amour”, Iulia Rugină pentru “Breaking News”, Adrian Sitaru pentru “Fixeur” și Daniel Sandu pentru “Un pas în urma serafimilor”.

La aceasta categorie mi-ar placea ca Daniel Sandu sau Adrian Sitaru sa plece cu premiul.

Diana Cavaliotti (“Ana, mon amour”), Voica Oltean (“Breaking News”), Ela Ionescu (“Dimineața care nu se va sfârși”), Cristina Flutur (“Hawaii”) și Ofelia Popii (“Portrete în pădure”) concurează pentru statueta acordată Celei mai bune actrițe într-un rol principal.

Cred ca Diana Cavaliotti o sa castige acest premiu.

La categoria Cea mai bună actriță într-un rol secundar, au fost nominalizate Carmen Tănase (“Ana, mon amour”), Simona Bondoc (“Aniversarea”), Diana Spătărescu (“Fixeur”), Rodica Lazăr (“Hawaii”) și Ana Ciontea (“Marița”).

Aici merg pe mana Rodicai Lazar.

Statueta Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol principal îi va reveni unuia dintre următorii protagoniști: Mircea Postelnicu (“Ana, mon amour”), Andi Vasluianu (“Breaking News”), Tudor Aaron Istodor (“Fixeur”), Alexandru Potocean (“Marița”), Șerban Pavlu (“Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”) șiVlad Ivanov (“Un pas în urma serafimilor”).

Cred ca Tudor Aaron Istodor merita acest premiu.

În cursa pentru câștigarea statuetei acordate Celui mai bun actor într-un rol secundar intră Emanuel Pârvu și Lucian Ifrim (“Aniversarea”), Adrian Văncică (“Ultima zi”), Ali Amir și Ilie Dumitrescu Jr. (“Un pas în urma serafimilor”).

Sa fie Ilie Dumitrescu Jr. 🙂

Citeste si: “Intr-o lume atat de complexa, trufia este mai mult un efect decat o cauza.” Interviu cu Ilie Dumitrescu Jr.

Dintre documentarele de lungmetraj care au intrat în atenția juriului de nominalizări, vor fi supuse votului producțiile: “Brașov 1987. Doi ani prea devreme”(r. Liviu Tofan), “Eu sunt Hercule”(r. Marius Iacob),“Ouăle lui Tarzan”(r. Alexandru Solomon), Planeta Petrila (r. Andrei Dăscălescu), Procesul(r. Claudiu Mitcu) și Țara moartă(r. Radu Jude).

La aceasta categorie imi doresc din tot sufletul ca “Planeta Petrila” sa castige marele premiu. Il merita cu prisosinta.

La categoria Cel mai bun film european, criticii de film din juriul de nominalizări au votat pentru urmatoarele cinci titluri distribuite în cinematografele din România anul trecut: “Cealaltă parte a speranței” /“The Other Side of Hope” (r. Aki Kaurismäki), “Despre trup și suflet” /“On Body and Soul” (r. Ildikó Enyedi),“Dunkirk” /“Dunkirk” (r. Christopher Nolan), “Mister în Slack Bay” /“Ma loute’’ (r. Bruno Dumont) și “(M)ucenicul” /“(M)uchenik” (r. Kirill Serebrennikov).

Lista completă a nominalizărilor este disponibilă aici.

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din profesioniști din domeniu: Nap Toader (regizor), Iuliana Tarnovețchi (producător), Barbu Bălășoiu (operator), Radu Corciova (scenograf), Gabriela Albu (exploatant) și criticii de film Irina Margareta Nistor, Cătălin Olaru, Cristian Mărculescu, Angelo Mitchievici, Ion Indolean.

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, ajunsă la cea de-a XII-a ediție, va avea loc pe 19 martie 2018, în București.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.