BLOGU LU' OTRAVĂ

Sunday

14

March 2021

9

COMMENTS

Cele mai bune filme biografice

Written by , Posted in Film

Oameni care au facut istorie, oameni care au inspirat, oameni care au lasat ceva in urma. Ma gandeam sa fac un articol despre cele mai bune filme biografice ale tuturor timpurilor. Si cam asta a iesit. Pe langa filmele de care mi-am amintit…va astept si pe voi cu propuneri. Lista ramane deschisa.

Spotlight

Spotlight spune povestea incredibilă, dar adevărată, a echipei “Spotlight, constituită din câţiva jurnalişti de investigaţii de la Boston Globe, care au obţinut Premiul Pulitzer pentru cutremurătoarea lor dezvăluire, din 2002, privind muşamalizarea sistematică de către Biserica Catolică a numeroase acte de pedofilie comise de peste 70 de preoţi ai săi.

The King’s Speech

Bazat pe o poveste adevărată, filmul descrie relația de prietenie care se leagă între cel care avea să devină regele George al VI-lea și Lionel Longue, un logoped mai puțin obișnuit. Chinuit de dificultatea de a articula cuvintele, și, prin urmare, și de teama de a apărea în public, George (Colin Firth) se vede nevoit să facă față îndatoririlor regale după ce fratele său abdică în urma unui mariaj nedorit de casa regală. Cel care îl va ajuta să-și articuleze gândurile în fața națiunii și să conducă țara prin cel de-al doilea Război Mondial este excentricul Lionel (Geoffrey Rush), un logoped care face apel la metode bizare, dar cu rezultate miraculoase.

Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody (2018) este o celebrare a legendarei trupe Queen, a muzicii lor și a liderului extraordinar al formației, Freddie Mercury, care a sfidat stereotipurile și a distrus convențiile, devenind unul dintre cei mai iubiți artiști de pe planetă. Filmul urmărește ascensiunea meteorică a trupei prin melodiile lor iconice și sunetul revoluționar, apropierea de colaps a formației pe măsură ce stilul de viață al lui Mercury scapă de sub control, dar și reuniunea lor triumfătoare în ajunul concertului „Live Aid”, unde Mercury, care se confruntă cu o boală amenințătoare, conduce trupa într-una dintre cele mai puternice performanțe din istoria muzicii rock. În cadrul concertului caritabil „Live Aid” din 1985, trupa a hipnotizat stadionul Wembley din Londra și audiența TV la nivel mondial cu hituri precum „We Will Rock You” și „Radio Ga Ga”. Trupa a continuat să concerteze și să înregistreze chiar și atunci când sănătatea lui Mercury s-a deteriorat. În 1991, la o zi după ce a recunoscut public că are SIDA, Mercury a decedat din cauza bolii sale la vârsta de 45 de ani.

Marie Antoinette

Maria Antoaneta nu este decat un pion in aceasta casatorie aranjata, al carei unic scop este intarirea relatiilor politice intre doua natiuni. Sotul ei adolescent, Ludovic (Jason Schwartzman), Delfinul, este mostenitorul tronului Frantei. Dar Maria Antoaneta nu este deloc pregatita pentru a fi blajina regina pe care Franta si-o doreste. In spatele toaletelor luxoase, ea este o tanara femeie speriata si confuza, inconjurata de detractori rautaciosi, lingusitori nesinceri si barfe. Prinsa in capcana de conventiile noului ei regim de viata, Maria Antoaneta trebuie sa gaseasca o cale pentru a se integra in complexa si inselatoarea lume a Versailles-ului.

Hotel Rwanda

1994. In mijlocul tulburărilor care cuprinseseră teritoriul Rwandei, un bărbat a promis să-și apere familia – și a sfârșit prin a fi un adevărat erou, salvând peste 1200 de oameni. “Hotel Rwanda” este o poveste adevărată, al cărei erou este Paul Rusesabagina (Don Cheadle), un director de hotel din Rwanda, care își folosește curajul și viclenia pentru a adăposti peste o mie de refugiați, amenințați cu moartea. În timp ce restul lumii ignoră situația, Paul și-a deschis inima și a dovedit că până și un singur om poate schimba ceva.

Milk

Harvey Milk a fost primul politician gay ales într-un consiliu orășenesc american, în 1977. După o campanie care a pus pe jar întregul oraș, dar și câteva decizii foarte pe placul comunității gay, Milk stârnește furia și resentimentele unui alt membru al consiliului. Care va fi reacția acestuia în fața popularității crescânde a rivalului său?

Erin Brockovich

Fara bani, slujba si perspective la orizont, Erin Brockovich (Julia Roberts) este o femeie aflata intr-o situatie limita. Ca urmare a unui accident de masina, in care Erin nu a fost vinovata, ea se trezeste intr-o postura si mai delicat atunci cand avocatul sau esueaza in tentativa de a stabili o intelegere. Fara a avea unde sa se duca, Erin il roaga pe avocatul sau, Ed Masry (Albert Finney), sa o angajeze la firma lui de avocatura. Acolo, in timp ce lucreaza, Erin descopera din intamplare cateva dosare medicale plasate in niste fisiere funciare. Confuza, ea incepe sa se intrebe ce legatura este intre ele. Ea il convinge pe Ed sa ii permita sa faca o investigatie, in urma careia descopera o afacere de musamalizare a unui caz privind contaminarea apei dintr-o mica localitate, ce a cauzat boli grave in randul populatiei.

Julie & Julia

Meryl Streep este Julia Child iar Amy Adams este scriitoarea Julie Powell în comedia Norei Ephron, Julie & Julia. Julia este femeia care a schimbat pentru totdeauna modul de a găti al americanilor. Dar în 1948, Julia Child (Meryl Streep) nu era decât o americană obișnuită care trăia în Franța. Ajunsese la Paris datorită slujbei soțului ei, iar ea, din cauza firii ei neobosite, dorea să-și găsească o ocupație. După cincizeci de ani, Julie Powell (Amy Adams) se află într-un impas. Pentru că se apropie de 30 de ani, trăiește în Queens și lucrează într-un mediu cenușiu, în timp ce prietenele ei obțin succese uluitoare, ea se hotărăște să urmeze un plan care să-i valorifice toate energiile. Julie decide ca într-un an să încerce toate cele 524 de rețete din cartea de bucate a Juliei Child: Mastering the Art of French Cooking (pe care Child o scrisese împreună cu Louise Bertholle și Simone Beck) – și să scrie pe blog despre experiențele ei culinare.

Chaplin

Biografia celebrului Charles Chaplin, creatorul personajului Charlot. Sub pretextul unei discutii cu editorul memoriilor sale, ne este prezentata viata faimosului cineast, pornind de la copilaria petrecuta intr-o saracie inimaginabila, contactul cu vodevilul, colaborarea cu Mack Sennet, succesul in America, pana la expulzarea sa din tara care l-a adoptat. Se acorda o mare atentie vietii sentimentale a artistului, numeroasele sotii si scandalurile legate de acestea, folosite de J.Edgar Hoover pentru a-l denunta pe Chaplin ca fiind comunist, ale carui filme au un puternic mesaj antiamerican. Suntem introduși în viața și munca sa de la începutul carierei sale în Anglia, până la marele său succes dobândit în America.

I, Tonya

Filmul spune povestea patinatoarei Tonya Harding, campioană naţională a Statelor Unite, de două ori laureată a Olimpiadei. Numele său a ajuns însă în presa internaţională şi datorită unui scandal imens petrecut la Olimpiada din 1994, când oponenta sa directă a fost atacată şi rănită în timpul unui antrenament. S-a dovedit apoi că agresorul fusese aganjat de soţul patinatoarei, Harding fiind apoi eliminată din competiţie.

The Aviator

Leonardo DiCaprio îl interpretează pe Howard Hughes, cel care, de-abia ieșit din anii adolescenței, ia decizia neconformistă de a cheltui averea moștenită din mica firmă a tatălui său, pentru a realiza un film de factură epică, redând o luptă aeriană din timpul primului război mondial, «Hell’s Angels». Contrar sistemului de la Hollywood, ca producător independent, Hughes a decis să facă eu un film diferit de toate celelalte, realizând figuri de înalt pilotaj, proiectând avioane speciale, ceea ce a dus la înregistrarea celui mai exorbitant buget din istoria filmului. «Hell’s Angels» l-a propulsat pe băiatul încă naiv, Howard Hughes, dincolo de șansă, în celebritate.

The Hurricane

Danzel – laureat al premiului OSCAR pentru rolul din “Glory” si nominalizat pentru cele din “Malcolm X” si “Cry Freedom” – il interpreteaza pe Rubin “Uraganul” Carter, un om al carui vis de a cistiga titlul de campion mondial al categoriei mijlocii la box este curmat dramatic de o eroare judiciara. Arestat, acuzat pe nedrept si judecat, alaturi de un fan al sau, John Artis, pentru uciderea a trei persoane intr-un bar din New Jersey, “Uraganul” este condamnat de trei ori la inchisoare pe viata. in celula se decide sa-si canalizeze frustrarea si disperarea scriindu-si propria poveste.

Frida

Incepand cu dificila si complexa ei relatie cu Diego Rivera, sotul, dar si mentorul sau, si terminand cu ilicita si controversata aventura cu Leon Trotsky, sau cu legaturile romantice si provocatoare pe care le-a avut cu alte femei, Frida Kahlo a trait o viata indrazneata, prin care a sfidat prejudecatile, revolutionand arta, politica si viata sexuala. „Frida” descrie viata Fridei Kahlo (Salma Hayek), pe care aceasta a petrecut-o deschis si fara conflicte alaturi de Diego Rivera (Alfred Molina), acest cuplu controversat cucerind, asemenea unei furtuni, lumea artei.

Selma

Personajele centrale ale filmului vor fi Martin Luther King, soția sa – Coretta Scott King – și Președintele Lyndon B. Johnson, povestea concentrându-se pe relația dintre King și Johnson, precum și asupra celor trei incursiuni din segregatul oraș Selma (Alabama) către Montgomery, în 1965, pentru a se obține susținerea Mișcării pentru Drepturi Civile.

12 Years a Slave

Filmul 12 ani de sclavie este inspirat din povestea adevărată a unui bărbat care luptă pentru supraviețuire și libertate, într-o perioadă în care culoarea pielii stabilește valoarea umană. Înainte de izbucnirea Războiului Civil din Statele Unite, Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), un negru care pune preț pe libertate, este răpit și vândut ca sclav. Trecând prin momente de o cruzime insuportabilă, dar și prin clipe neașteptate de blândețe, pentru Solomon neprețuite rămân viața și demnitatea sa. În cei 12 ani de sclavie, definitorie pentru destinul său va fi doar întâlnirea cu un aboliționist canadian, interpretat de Brad Pitt.

Amadeus

Amadeus este o dramă care se bazează pe ultimii ani de viață ai renumitului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Acțiunea se desfășoară la sfârșitul secolului al XVIII-lea cu precădere în Viena. Este structurat ca un flash back segmentat al lui Salieri care la bătrânețe este vizitat de un preot pentru a se spovedi. Ca mod de filmare este clasic și obiectiv, aproape toate cadrele sunt fixe iar personajele sunt întotdeauna încadrate simetric, dinamica sau dezordinea reieșind din jocul actoricesc sau muzică, de altfel ritmul secvențelor este constant și lent.

Ray

Povestea lui Ray Charles este a unui copil care orbeste de mic, care este crescut de o mama singura si saraca intr-un mediu segregationist din sudul Americii, dar care va reusi sa sparga barierele sociale si sa schimbe cursul istoriei muzicii americane. Este o poveste despre ceea ce poate face un om cu soarta sa si anume ca o poate schimba luptand. Cu Jamie Foxx care il interpreteaza pe Ray Charles cu o intensitate si o credibilitate extraordinara, filmul urmareste perioada cea mai prolifica din viata si cariera lui Ray Charles.

The Danish Girl

Este anul 1910, iar pictorița Gerda Gottlieb așteaptă un model. Acesta întârzie să apară, așa că Gerda îl roagă pe soțul ei, Einar, să îmbrace desuuri de damă pentru a-i poza. Niciunul dintre ei nu știe că acest eveniment minor le va schimba viețile: Einar se va reinventa treptat sub numele de Lili Elba, iar două decenii mai târziu va deveni primul bărbat din lume care va suporta o operație de schimbare a sexului.

Remember the Titans

Bazat pe o poveste reală, “Remember the Titans” urmărește evenimente dramatice ce au avut loc în Alexandria, Virginia, în 1971, când un antrenor de fotbal afro-american, Herman Boone (interpretat de laureatul la Oscar Denzel Washington), a fost angajat pentru a antrena o echipă de liceu închegată, dar polarizată rasial, echipa numită T. C. Williams Titans. Supărat, încăpățânat și rigid, Boone are parte de o întâmpinare neprietenească din partea membrilor echipei, dar și de o relație stranie cu antrenorul secund, Bill Yoast (Will Patton), un antrenor alb, mai în vârstă și cu tradiție în a câștiga.

Gia

Filmul urmareste povestea scurtei ascensiuni si tragicului al Giei Caragi (Angelina Jolie), fotomodelul care a dominat lumea modei la sfarsitul anilor 1970. In 1977, Gia, o tanara superba din Philadelphia, se hotaraste sa plece la New York pentru a deveni manechin. Agitata si nesigura pe ea, Gia este nevoita sa-si ascunda vulnerabilitatea, devenind rapid preferata agentiei de modele condusa de Wilhelmina Cooper (Faye Dunaway). Frumusetea ei covarsitoare precum si dorinta de a poza nud o transforma peste noapte intr-un star.

Monster

Regizoarea Patty Jenkins dezvăluie o poveste de dragoste înfiripată în ciuda ororilor și a patologicului care le caracterizează pe cele două protagoniste cu probleme de adaptare socială: Wuornos, o prostituată ratată, care își ucide majoritatea clienților, și Selby Wall (Christina Ricci), pe care părinții au trimis-o să locuiască la o mătușă din Florida pentru “a se vindeca de homosexualitate”. Cufundată într-o depresie cu tendințe sinucigașe, Aileen nimerește din întâmplare într-un bar, unde o întâlnește pe Selby, de care se îndrăgostește imediat. Pentru a putea păstra relația cu Selby, ea continuă să se prostitueze, ceea ce-i va alimenta furia ucigașă, din ce în ce mai puternică, pe care n-o mai pot astâmpăra decât omorurile care se țin lanț, în timp ce presa o numește prima femeie ucigaș în serie – un monstru.

Catch Me If You Can

Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) a lucrat ca doctor, avocat şi copilot la o companie aviatică populară – toate înainte de a împlini 21 de ani. Maestru al înşelăciunilor, el a fost şi un foarte bun falsificator, reuşind să câştige milioane de dolari cu ajutorul unor cecuri false. Agentul FBI Carl Hanratty (Tom Hanks) şi-a stabilit drept prioritate să-l prindă pe Frank şi să-l aducă în faţa justiţiei, dar Frank se află întotdeauna cu un pas înaintea sa, silindu-l să-şi continue urmărirea.

Coco Avant Chanel

“Coco Chanel” urmărește copilăria nefericită și prima parte a vieții celebrei creatoare de modă franceze Gabrielle Bonheur Chanel. După moartea mamei lor, surorile Gabrielle și Adrienne sunt abandonate de către tată într-un orfelinat, iar mai târziu sunt forțate să-și câștige singure existența. După ce este cântăreață într-o cafenea pariziană frecventată de către soldați bădărani și cusătoreasă în atelierul unui croitor de provincie, tânăra Gabrielle devine protejata bogatului Etienne Balsan și prietena fostei iubite a acestuia pe nume Emilienne d’Alencon. Îndrăgostită de atrăgătorul englez Arthur Capel, nonconformistă și rebelă, feministă și încăpățânată, Gabrielle “Coco” Chanel își manifestă talentul de designer vestimentar creând inițial pălării pentru doamnele din Paris și apoi haine simple cu o croială masculină, caracterizate prin stil și eleganță. Având origini modeste și provenind dintr-o familie foarte săracă, această femeie înzestrată cu o personalitate puternică și cu idei inovatoare a reușit să se transforme într-un simbol mondial al succesului și al libertății de expresie artistică. Filmul este bazat parțial pe lucrarea biografică “L’irreguliere” a autorului Edmonde Charles-Roux.

Lincoln

Al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii, Abraham Lincoln, va conduce Nordul spre o mare victorie împotriva Sudului în timpul Războiului Civil American (1861-1865). Astfel Abraham Lincoln este primul președinte american care a abolit sclavia și a desăvârșit unitatea statelor americane. Bazat pe romanul biografic a lui Doris Kearns Goodwin “Rivalii: Geniul politic a lui Abraham Lincoln”, filmul se concentrează în special pe ultimele luni de viață ale lui Lincoln, romanul fiind prea stufos pentru a fi cuprins în întregime în film. Spielberg dorește să-l surprindă pe Lincoln ca om al deciziilor ce au dus la scrierea istoriei, dar și să reliefeze abilitățile sale politice incontestabile, tactul desăvârșit și circumstanțele politice care l-au făcut să străbată cu succes o perioadă greu încercată.

Steve Jobs

Michael Fassbender este Steve Jobs, Kate Winslet este Joanna Hoffman, fosta șefă de marketing de la Macintosh, Seth Rogen este Steve Wozniak, cofondator Apple, iar Jeff Daniels este John Sculley, fost CEO la Apple. Alături de aceștia îi regăsim pe Katherine Waterston în rolul lui Chrisann Brennan, fosta iubită a lui Steve Jobs, și pe Michael Stuhlbarg în rolul lui Andy Herzfeld, unul din membrii inițiali ai echipei de dezvoltare Apple Macintosh.

The Theory of Everything

Theory of Everything descrie relația dintre Hawking și soția sa, Jane. Cei doi s-au cunoscut pe când erau studenți la Cambridge în anii ’60, exact în vremea în care viitorul mare om de știință începea să sufere consecințele afecțiunii care l-a paralizat, forțându-l să trăiască într-un scaun cu rotile și să se exprime cu ajutorul unui computer sofisticat, conceput special pentru el de către un prieten.

Ed Wood

Filmul este povestea vieții și carierei celebrului regizor Edward D. Wood Jr., cunoscut ca cel mai slab regizor al tuturor timpurilor. Acțiunea se concentrează în jurul anilor 1950, când el a realizat filmele ‘Glen or Glenda’, ‘Bride of the Monster’ și ‘Plan 9 From Outer Space’ și ne arată aspecte din viața sa de travestit și ne dezvăluie prietenia cu actorul cândva foarte a

J.Edgar

De-a lungul vieții sale, J. Edgar Hoover avea să devină cel mai puternic om din culisele scenei politice a Statelor Unite ale Americii. În calitate de șef al FBI-ului, timp de aproape 50 de ani, nimic nu i-a stat în cale, pentru a-și proteja țara. Rezistând schimbării a 8 președinți și desfășurării a 3 războaie, Hoover a luptat cu disperare pentru prevenirea pericolelor care îi vizau țara, luând atitudine chiar și în fața falselor amenințări.

Bound for Glory

O excelentă biografie a cant-autorului Woody Guthrie, unul dintre cei mai mari folkiști americani, Bound for Glory prezintă călătoria artistului pe meleagurile muzicii, începând cu momentul în care și-a părăsit locuința prăfuită din Texas-ul anilor ’30, și a intrat în contact cu suferințele și virtuțile clasei muncitoare americane.

Man on The Moon

Evocare a vietii cunoscutului si extravagantului comic Andy Kaufman, celebru in America anilor ‘’70. De cand se stie, Andy Kaufman a facut haz de toata lumea, dar si de el insusi, caci si-a inventat un alter-ego nesuferit si zgomotos. Ii place genul ciudat de comedie sarcastica pe care o juca adesea si in viata de toate zilele. Dar cand o boala incurabila ii va intrerupe brusc cariera, ii va fi greu sa lupte cu realitatea si soarta.

Pe lista mai sunt Darkest Hour, The Imitation Game, Schindler’s List, A Beautiful Mind, The Doors, Into the Wild, Big Eyes, Snowden, Grace of Monaco, The Pianist, The Wolf of Wall-Street, The Social Network, Rush.


9 Comments

  1. Iulia
  2. Gabor
  3. Luca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.