BLOGU LU' OTRAVĂ

Friday

3

November 2017

0

COMMENTS

Cine este adevaratul tau iubit?

Written by , Posted in Film

O tanara fragila se indragosteste de doctorul sau… si de fratele lui geaman. Cine este de fapt amantul ei? Doar un vis, o dorinta ascunsa sau o dublura malefica? La granița dintre iubire și hărțuire, dintre sex și nevroză, o călătorie erotică spre partea întunecată a minții.

Este unul dintre cele mai misto filme pe care le-am vazut anul acesta la Les Films de Cannes a Bucarest. Intens și tulburător, Amant dublu / L’Amant double este cel mai recent film al regizorului François Ozon, cu Jérémie Renier, Marine Vacth și Jacqueline Bisset în distribuție. Selectat în Competiția oficială a Festivalului de film de la Cannes de anul acesta, Amant dublu intră în cinematografele din România în 10 noiembrie, distribuit de INDEPENDENŢA FILM.

“L’amant double”, thrillerul erotic al lui François Ozon care amintește de Brian de Palma, David Cronenberg sau Alfred Hitchcock, a facut senzatie anul acesta la Cannes. “Sunt fan Brian de Palma și Hitchcock. Ador modul în care De Palma își construiește ‘thriller-ele’ și am încercat să fac la fel”, a declarat Ozon.

Filmul în care joacă Marine Vacth, Jérémie Renier și Jacqueline Bisset se bazează pe cartea ‘Lives of the Twins‘, scrisă de Joyce Carol Oates sub pseudonimul Rosamond Smith.

amant10amant8 amant9

François Ozon: Flirtez cu lumea imaginară a personajului

Chloé, o tânără fragilă, se îndragostește de psihanalistul său, Paul. După câteva luni, cei doi se mută împreună. Curând Chloé descoperă că iubitul ei îi ascunde voit o parte a identității lui.

La granița dintre iubire și hărțuire, sex și nevroză, Amant dublu este o călătorie erotică spre partea întunecată a minții. Cine este de fapt amantul ei? Doar un vis, o dorință ascunsă sau o dublură malefică?

„Intensitatea subiectivă a primelor 10 minute curge în tot restul filmului. O urmărim pe Chloé într-un mod linear, creând o tensiune a poveștii, folosind elemente de suspans, în timp ce rămânem ancorați într-o realitate schimbătoare, cu momente de derapaje mentale sau fantasmatice. Asta mi-a permis să deviez de la o zonă pur realistă și să flirtez cu lumea imaginară a personajului. Pericolele exterioare și amenințările pe care le percepe Chloé scot la suprafață tumultul său interior. Mi-a plăcut idea asta“, spune Ozon.

Regizorul lucrase anterior cu Marine Vacth, interpreta lui Chloé, la Jeune & Jolie. La vremea aceea nu se gândise la ea și pentru personajul feminin dinAmant dublu. Era prea tânără. Între timp, actrița s-a maturizat, are un copil, a devenit femeie, spune Ozon. „Aici, Marine este o actriță completă, crează cu adevărat un personaj. Secretul este în mintea ei, ea caută cheia să îl elibereze, iar noi suntem exact acolo, cu ea, în această călătorie. Intrăm în mintea ei, în fanteziile ei, în stomacul ei“, spune François Ozon.

amant6 amant7

Cred ca Ozon a incercat un raspuns rafinat la “50 Shades of Grey”. Este un thriller erotic pe care trebuie sa il vada toata lumea. Un thriller erotic in care poti vedea doi actori mari, Marine Vacth care nu mai este micuta inocenta din “Jeune & Jolie” iar Jérémie Renier nu mai este pustiul blondin din L’enfant – minunatul film al fratilor Dardenne. Filmul lui Ozon mi se pare ca reprezinta o revenire a regizorului la “Les amants criminels” si “Swimming Pool” – doua dintre filmele cu care regizorul francez a facut furori.

“Ca cineast mi se pare interesant să estompez frontierele dintre realitate și ficțiune pentru ca spectatorul să-și pună întrebări despre natura acestor imagini”, a declarat François Ozon. Este ceea ce face ‘L’amant double‘, care împinge la extrem jocul oglinzilor și aduce în scenă frați gemeni, un subterfugiu folosit de multe ori în cinematografie, ca în ‘Dead Ringers‘ de David Cronenberg, un film de care Ozon se declară fascinat.

Ozon: „Între Marine și Jérémie era o chimie erotică reală“

Cât despre Jérémie Renier, regizorul spune că, înainte de a începe lucrul laAmant dublu, în mintea lui, Jérémie era încă tânărul pe care îl întâlnise în 1998, la filmările pentru Criminal Lovers (1999), acesta fiind primul film în care îl distribuise pe Renier. A urmat Potiche (2010). „Nu eram convins să merg cu el la screen tests. Credeam că nu are încă maturitatea neceseară pentru ce va avea de jucat, însă am fost plăcut surprins să descopăr că în acești ani dobândise forță, virilitate“, povestește Ozon. “Iar când a jucat câteva secvențe de test cu Marine, era acolo o adevărată chimie erotică între ei“.

Cannes 2017, L’amant double review: shiveringly sexy thriller hits all the parts Fifty Shades couldn’t reach

amant2 amant3 amant4 amant5

François Ozon. Filmografie

2017 Amant double
2016 Frantz
2014 Une nouvelle amie
2013 Jeune & Jolie
2012 Dans la maison
2010 Potiche
2009 Le Refuge
2008 Ricky
2007 Angel
2007 Quand la peur dévore l’âme (scurtmetraj)
2006 Un lever de Rideau
2005 Le temps qui reste
2003 5×2
2003 Swimming Pool
2001 8 femmes
2000 Gouttes d’eau sur pierres brûlantes
2000 Sous le sable
1998 Les amants criminels
1998 Sitcom
1998 X2000 (scurtmetraj)
1997 Regarde la mer

‘L’amant Double’ Review: François Ozon’s Ludicrous Erotic Thriller Is the Kinkiest Movie At Cannes

Film Review: ‘L’amant double’ This twin-centric erotic psychological thriller from François Ozon marks a welcome return to the frisky pleasures of his early career.

Production company: Mandarin Films
Cast: Marine Vacth, Jeremie Renier, Jacqueline Bisset, Myriam Boyer, Dominique Reymond
Director-writer: Francois Ozon (loosely based on the novel 
Lives of the Twins by Joyce Carol Oates)
Producers: Eric and Nicolas Altmayer
Director of photography: Manu Dacosse
Production designer: Sylvie Olive
Editor: Laure Gardette
Costume designer: Pascaline Chavanne
Music: Philippe Rombi
Casting: Sarah Teper, Leila Fournier, Anais Duran
Venue: Cannes Film Festival (Competition)

107 minutes

amant


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.