BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

8

March 2017

1

COMMENTS

Frumusetea nu este ceva ce simti, e ceea ce esti tu cu adevarat, ce exprimi tu

Written by , Posted in Diverse

Ai auzit vreodata replica asta: “E prea frumoasa sa faca treaba aia”. “E prea frumoasa sa aiba un blog, o agentie de PR, e prea frumoasa sa le faca pe toate astea. Ba mai mult…sa le faca si bine. E prea frumoasa ca sa prezinte rubrica sport de la TV. Asta am auzit foarte des mai ales ca am lucrat 10 ani intr-o redactie de sport la cel mai bun post de televiziune de la noi. E greu de crezut pentru multi ca fata aia frumoasa care prezinta rubrica de sport sau meteo este o fata inteligenta, muncitoare care nu are nicio vina ca este o femeie frumoasa.

Femeile sunt expuse la o multitudine de critici legate de propria lor frumusete. “E prea frumoasa, nu are cum sa piloteze ea avionul asta”.

Femeile sunt provocate permanent legat de rolul pe care ar trebui sa il aiba in societate sau despre ce ar trebui sau nu sa faca. “Lindsey Vonn nu poate sa fie cea mai buna schioare din lume. Nu vezi cum arata?” Ba fix asta poate sa fie. O femeie frumoasa poate sa fie top in meseria pe care o face, desi comentariile si prejudecatile legate de aspectul fizic al femeilor sunt adanc inradacinate in cultura noastra. Indiferent daca este intentionat sau nu, acest fenomen ajunge sa actioneze ca o bariera in calea reusitei femeilor. E greu sa scapam de asta, insa e menirea noastra sa luptam pentru a trece peste aceste reminescente.

Infografic_studiu Dove despre frumusete

Jumatate dintre femei se simt judecate de cei din jur pentru felul in care arata. Vrem sau nu vrem sa credem, societatea functioneaza dupa niste criterii, dupa niste norme din care de multe ori nu ne dorim sa iesim sau ne este foarte greu sa facem treaba asta. Am citit un studiu care spunea, printre altele, o treaba foarte misto, “8 din 10 femei sunt de acord ca, pentru a se simti frumoase, este important sa se simta ele însele si nu sa încerce sa copieze pe altcineva.” Si tot in acelasi studiu am citit ca “7 din 10 femei sunt de acord ca frumusetea poate fi obtinuta prin atitudine, personalitate si alte atribute care nu au legatura cu aspectul fizic.”

Dove a lansat o campanie care vorbeste fix despre asta. Despre faptul ca fiecare femeie are dreptul la frumusete si fericire. O campanie ce-si propune sa incurajeze femeile sa considere frumusetea o sursa de incredere, nu de anxietate.

“Fata aia blonda cu codite nu are ce sa caute in ringul de box. Ea nu stie sa lupte.”

„Esti prea draguta pentru box, prea draguta sa lupti, o sa-ti strici frumusete de fata.” Cu siguranta asta a auzit de 1000 de ori Heather Hardy campioana la box – imaginea globala a acestei campanii. Replica ei la tot ce a spus lumea: „Fata mea nu are nimic de a face cu felul in care boxez”.

Vizual_campanie Dove_Cristina Dorcioman

In Romania exista 3 femei care au raspuns pozitiv acestui demers facut de Dove: Cristiana Oprea – pilot debutant de raliu, Adina Aniculaesei – pilot comandant de aeronava si Cristina Dorcioman – arbitru de fotbal.

Prea inalta, prea plinuta, prea delicata sa iti urmezi visul? Femeile din Romania trebuie sa se inspire din asta si sa isi spuna povestile. “Lumea spune…..Eu spun…” Chiar sunt curios ce o sa scrie femeile. Toate mesajele inspirationate vor fi afisate pe doveclub.ro.  Ai o poveste asemanatoare? Inscrie-o in campanie si Dove te rasplateste cu premii de rasfat!


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.