BLOGU LU' OTRAVĂ

Saturday

11

March 2017

0

COMMENTS

“Cel mai important este sa fie sanatosi oamenii pe care ii iubesc.” Interviu cu Ilinca Manolache

Written by , Posted in Teatru

Are o forta pe care nu crezi ca poate sa iasa de ea la prima vedere, este de un foarte mare bun simt, plina de energie si cu un talent incredibil. A crescut inr-o familie de actori si asta lasa urme. Ilinca Manolache, fiica actorului Dinu Manolache si a actritei Rodica Negrea, este cea cu care am onoarea si placerea sa stau de vorba la “Romania mea

“Fac teatru pentru ca pe scena ma simt mai frumoasa, mai iubita…” Cum de ai ales teatrul?

Nu am nici cea mai vaga idee. Cred ca din lene. Si eu ma intreb ce o fi fost in capul meu cand am ales sa fac asta…

Cum decurgea o zi din copilaria ta in care mama ta si tatal tau invatau textul pentru o piesa?

Mi se pune des intrebarea asta si raspunsul vine cam sec, din pacate. Am avut o copilarie normala. Ca oricare alta copilarie alaturi de doi parinti iubitori si de o bunica fantastica.

Mama ta spunea intr-un interviu un lucru pe care orice copil doreste sa il auda de la parintii lui:  “Cel mai frumos lucru pe care Ilinca il are de la Dinu este felul in care traieste bucuria, bunatatea, rasul.” Cum traiesti bucuria?

Bucurandu-ma.

Citeste si: “Iubirea adevarata vine chiar in liniste si e ca… o mangaiere de mama.” Interviu cu Andi Vasluianu

1 2 3

Ne pierdem in detalii si de multe ori uitam esenta. Care sunt lucrurile care conteaza cu adevarat in viata?

Depinde de moment. Probabil ca cel mai important este sa fie sanatosi oamenii pe care ii iubesc. Suna extrem de egoist dar incep sa cred ca asta e unicul lucru care conteaza cu adevarat. Altfel, sigur, ar fi minunat sa fie pace in lume, sa nu mai poluam atat cat poluam, sa avem grija de ce e in jurul nostru…

In “Masculin-feminin” gasim iubirea in cele mai puternice forme ale ei. Totul e crud, autentic, pur. Ca in viata. Ce e iubirea pentru tine?

Nu stiu ce e iubirea. Adica nu am o definitie. E o stare de bine.

Citeste si: “Cel mai important este sa fii sincer cu tine in primul rand. Sa vrei sa vezi ce e cu tine, si daca esti bine tu cu tine, poti fi bine si cu cei din jur.” Interviu cu Tudor Aaron Istodor

Anul disparut. 1989 mi se pare unul dintre cele mai bune spectacole care se joaca la ora asta in Bucuresti. Vreau sa le spui oamenilor care inca nu au mers in alte teatre in afara de TNB – de ce e bine sa mearga si in alte teatre din Bucuresti.

Eu cred ca din curiozitate ar trebui sa mearga si in alte locuri. Adica, trebuie sa fii naiv sa cezi ca doar la Teatrul National sunt spectacole de teatru bune. Acolo se face Teatru, cu “T” mare si cu bani, multi, dar asta nu inseamna ca e si de calitate. Nu generalizez. Recomand spectatorilor Teatrului National sa faca o vizita la Teatrul Mic si sa descopere o dramaturgie contemporana, documentata despre un an decisiv in istoria Romaniei si din pacate nemuritor. Asa ca invit posibilii spectatori la “Anul disparut. 1989” la Teatrul Mic. Eu sunt pro diversitate.

4 6 7

“Drumul catre sine nu inseamna sa fii tot timpul acelasi, sa te cauti intr-un punct fix, ci este o cautare in care urci treptat, cu surprindere, uneori deziluzionat, alteori cu o incantare copilareasca. Toate studiile psihanalitice demonstreaza ca in om se afla si mastile cele mai intunecate, dar si mastile ingenue care dilata spatiul interior: dragostea, mirarea; toate trebuie descoperite, explorate si aparate de tentatiile facilului. In penumbra actorului stau toate personajele pe care le-a jucat, singuratatile lui, lucrurile pe care nu le-a putut comunica, atmosfera unui spectacol, emotia pe care simte ca o trezeste uneori in public, asteptarea, speranta…“ Mi se pare o descirere superba a meseriei de actor. Sunt cuvintele tatalui tau. Cum vezi tu actorul din ziua de azi?

Parerea mea este ca actorii/actritele din ziua de azi sunt multicolori/e. Creativi/ive, inventivi/ive, adaptabili/le, cercetatori/re, documentati/ate, informati/ate. Mi se pare ca aceasta “SPECIE” de actor/actrita s-a adaptat perfect timpurilor in care performeaza. Este o specie tunata fata de cea a celor de acum 30-40  de ani. Actorii/actritele de azi nu mai asteapta sa li se dea, nu mai asteapta sa fie angajati/ate, nu mai asteapta sa li se dicteze un mers ordonat al lucrurilor. Actorii/actritele de azi nu mai au nevoie de o cladire ca sa existe. Nu mai au nevoie de un contract de angajare prin care se subjuga unui sef pe feuda. Actorii/actritele de azi fac ei/ele. Cauta ei/ele. Se informeaza si actioneaza in consecinta. Mi se pare ca avem actori si actrite senzationali/le.

1011

Ne pierdem in detalii si de multe ori uitam esenta. Care sunt lucrurile care conteaza cu adevarat in viata?

Sa-ti traiesti viata cat de esential te pricepi sa o faci. E un obligo. Cred.

“Cand lucram cu Dinu Manolache, ieseau scantei“ Sunt cuvintele mamei tale. Cum e sa joci alaturi de mama ta pe aceeasi scena?

Idem Rodica Negrea

Citeste si: “Cred ca esential in viata e sa stii sa te bucuri de detalii.” Interviu cu Rodica Lazar

Cum e ca un om extrem de emotiv sa se transforme radical pe scena si sa aproape sa scoata flacari?

Nu stiu 🙂

Ce reprezinta viata pentru tine?

O etapa.

“Ii sfatuiesc pe cei care se plang de job-urile pe care le au sa inchida ochii si sa-si dea seama pana la ce varsta se vad facand meseria aia.. sa lupte pentru crezul lor.” Sunt vorbele prietenului tau Marius Manole. Tu ce ii sfatuiesti pe cei care nu sunt multumiti de job-urile lor?

Sa-si schimbe job-ul.

Imi place foarte tare vorba asta: “Daca esti bine tu cu tine, poti fi bine si cu cei din jur.” Tu cum esti?

Eu nu sunt bine eu cu mine deci prin urmare nu sunt bine nici cu altii.
8 9

Care sunt starile prin care te duce teatrul?

De la agonie la extaz.

Citeste si: “Ii sfatuiesc pe cei care se plang de job-urile pe care le au sa inchida ochii si sa-si dea seama pana la ce varsta se vad facand meseria aia.. sa lupte pentru crezul lor.” Interviu cu Marius Manole

Artists Talk a fost nominalizat la premiul pentru cel mai bun spectacol la gala UNITER. Imi poti spune 3 motive pentru care lumea trebuie sa vada acest minunat spectacol?

Este un spectacol de autor. Este o piesa scrisa si regizata de Gianina Carbunariu. Deci numai asta si ar trebui sa te faca sa vii sa vezi spectacolul. Este un spectacol care te face sa iti pui niste intrebari pe care, poate, pana atunci nu ti le-ai pus, vis a vis de reala calitate a unui  un produs artistic si mai ales chestioneaza conditia artistului vis a vis de arta sa. In spectacol joaca actori extraordinar de buni: Ruxandra Maniu, Alexandru Potocean, Gabriel Rauta si Bogdan Zamfir.

“Ar fi buna o Revolutie a actorilor!” Cand incepe si cum vezi pusa in aplicare treaba asta?

Incepe acum. Si trebuie sa continue. Constanta is the new Speranta.
12 13

Radu Afrim despre Ilinca Manolache:

E una din putinele actrite cu atitudine. Contestatara, deci curajoasa. Avem o gramada de amici comuni.  Toata lumea zice ca e mega talentata . Eu n’am prea vazut’o. (Shame on me. Nu’s prea umblat pe la teatru) .  Am fotografiat’o tot in ipostaza sexy ( impreuna cu Diana Roman) pe la mare , prin ceva boscheti.  Sper sa lucram candva impreuna desi ea e un om de baza al teatrului independent.

ilinca manolache

foto by Irina Szellelki pentru Scena 9 si Ioana Moldovan


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.