BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

27

September 2017

1

COMMENTS

“Nimeni nu este inutil in aceasta lume daca alina povara ce atarna pe umerii semenilor sai.”

Written by , Posted in Diverse

Va amintiti momentele alea in care eram mici si alergam de colo colo, iar mama sau tata ne spunea “ai grija sa nu te lovesti“. Fix in clipa aia eram jos cu o mare zgarietura sau un cucui. Pe moment eram cei mai suparati si mai negajiti oameni din lume…mai tarziu cu toate ca cicatricile au ramas…ne amintim cu zambetul pe buze de mometele copilarie. Cu bune si cu rele.

Toti am trecut prin asta, toti avem urmele alea de buna purtare pe noi. E bine sa nu se intample asta nimanui, insa cu siguranta majoritatea au trecut prin asta. Trecand peste aceasta introducere amuzanta, postarea despre astazi este despre oamenii care trec prin momente grele ale vietii.

Oamenii incercati, oamenii care au nevoie de ajutor si de sprijin. Oamenii care trec prin momente grele si care reusesc sa le depaseasca, oamenii care merg mai departe. Statistica asta ma inspaimanta. La fiecare 19 secunde, undeva in lume, o femeie este diagnosticata cu cancer la san. Iar in Romania, numarul femeilor diagnosticate il depaseste cu mult pe cel al mediei europene, mai ingrijorator fiind faptul ca peste 75% dintre femeile depistate cu aceasta boala ajung pe masa de operatie.

Mastectomia este mai mult decat o interventie chirurgicala. Inainte de operatia care presupune eliminarea nodului/nodulilor, femeile sunt puse in fata unui formular pe care trebuie sa il semneze. Este vorba despre acordul de a li se extirpa unul sau ambii sani, in decursul operatiei.

Cele mai multe dintre ele percep semnatura drept renuntarea la identitatea de femeie, la mutilarea corpului si condamnarea la o viata complet diferita fata de cea cunoscuta pana atunci. Exista si varianta operatiei de reconstructie,insa este prea costisitoare pentru cele mai multe dintre ele. Cealalta solutie este proteza externa de san, dar nici ea nu vine ieftin sau rapid. Protezele sunt costisitoare si listele de asteptare pentru decontare se pot intinde pe ani intregi.

do

Decizia femeilor de a renunta la o parte din ele pentru a salva restul este una extrem de grea si demna de toata admiratia, iar procesul de recuperare si vindecare vine ca o greutate in plus. Ideea este ca femeile care trec prin aceasta situatie delicata sunt eroine si merita tot ajutorul pe care il putem acorda, pentru o sansa la o viata mai buna. In ideea asta exista aceasta initiativa care trebuie laudata. Asociatia Casiopeea organizeaza inca din 2010 crosul si marsul roz iar scopul este obtinerea de donatii pentru oferirea de proteze mamare femeilor care au trecut printr-o operatie de mastectomie si au mare nevoie de asta. Pana in prezent la crosurile Casiopeea au participat 19.400 de persoane si au fost oferite peste 1.900 de proteze mamare, aceasta fiind cea mai mare donatie de acest tip din Romania. Pe aceasta cale va invit la evenimentul care o sa aiba loc pe 30 septembrie, incepand cu ora 8.30, in parcul Tineretului, intrarea Sincai.

Trebuie sa stiti ca plata se face doar prin transfer bancar in contul asociatiei (nu se poate realiza la fata locului), iar inregistrarea se face prin prezentarea dovezii platii, in ziua evenimentului sau numerar la libraria franceza Kyralina (Strada Biserica Amzei Nr 10, 10:00-20:00, joi 28 septembrie și vineri 29 septembrie). Inca un amanunt foarte, foarte important: suma totala a inscrierilor va fi folosita integral pentru achizitionarea de proteze mamare.  Mai multe detalii gasit pe www.casiopeea.org

Program: ora 10:00 – cursa copii 6-8 ani (0,5 km), 10:10 – cursa copii 9-11 ani (0,75 km), 10:20 –  cursa adolescentilor, 12-17 ani

(1,7 km), 10:30 – cursa adultilor +17 ani domni (6 km), 11:00 – cursa adultiilor +17 ani doamne (6 km), 11:15 – marsul familiei (3 km).

Si nu uitati. Salvarea vine din #CicatriciCuPovesti.


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.