BLOGU LU' OTRAVĂ

Tuesday

7

February 2017

1

COMMENTS

Nu exista intalniri intamplatoare.

Written by , Posted in Film

In 2002 – in cadrul festivalului DaKino – aveam sansa sa ma intalnesc pentru prima oara cu acest regizor. La vremea aia am vazut “Omul fara trecut” – un film depre un tip venit la Helsinki in cautarea unei slujbe care este jefuit si batut crunt iar la spital e declarat mort, insa isi revine si fuge din spital. Apoi aveam sa descopar “Luminile periferiei“, “Revelatii Europene” si sa ma indragostesc iremediabil de povestea din “Le Havre“.

The Other Side of Hope (2016), in regia lui Aki Kaurismaki, a fost selectat in Competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Berlin, editia cu numarul 67, care va avea loc in perioada 9 – 19 februarie 2017. Filmul va avea premiera in Romania in luna mai a acestui an (data aproximativa), distribuit de Independenta Film.

The Other Side of Hope (in original: Toivon tuolla puolen) este o comedie-drama finlandeza in care se impletesc povestile a doua personaje actuale. Khaled este un tanar emigrant sirian din Aleppo care cauta refugiu pe strazile din Helsinki. Wikström este un fost agent de vanzari care renunta la job si devine jucator de poker si carciumar in acelasi oras. Fix la jumatatea filmului, destinele celor doi se intersecteaza.

Premiera internationala: 14 februarie, Berlinale Palast, Berlin 2017 – Premiera in Finlanda: 3 februarie 2017 – Buget: 1.600.000 EUR – Durata: 98 min.

Le Havre

Cel mai recent film regizat (si produs) de Aki Kaurismaki a fost Le Havre (2011), pelicula distribuita si in Romania de Independenta Film.

Marcel Marx (André Wilms) and Idrissa (Blondin Miguel) in Aki Kaurismäki's LE HAVRE. Photographer: Marja-Leena Hukkanen. ©Sputnik Oy

Marcel Marx (André Wilms) and Idrissa (Blondin Miguel) in Aki Kaurismäki’s LE HAVRE. Photographer: Marja-Leena Hukkanen. ©Sputnik Oy

Lungmetrajul a obtinut premiul FIPRESCI pentru un film din competitie la Cannes 2011 si Premiul Juriului Ecumenic – Mentiune speciala pentru regizorul finlandez. A fost nominalizat la Premiile Filmului European, la patru categorii (cel mai bun actor, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu si cel mai bun film) si la Premiile Cesar, la trei sectiuni (decoruri, regizor si cel mai bun film). In 2013, Le Havre a fost nominalizat la categoria Cel mai bun film european la Premiile Gopo.

02 the-other-side-of-hope cMalla Hukkanen Sputnik Oy 03 the-other-side-of-hope cMalla Hukkanen Sputnik Oy

Spalator de vase si postas

Aki Kaurismaki s-a nascut in Finlanda si are 60 de ani. In limba finlandeza, numele sau inseamna „dealul cerbului”. Pana sa ajunga un nume in industria filmului, el a fost postas, a spalat vase pentru un restaurant si a activat pe post de critic de film. La un moment dat, a infiintat (impreuna cu fratele sau, Mika) o casa de productie si distributie numita Villealfa. Cei doi sunt responsabili pentru o mare parte din productiile finlandeze inca din anii ‘80.

06 the-other-side-of-hope05 the-other-side-of-hope cMalla Hukkanen Sputnik Oy04 the-other-side-of-hope cMalla Hukkanen Sputnik Oy

Lui Kaurismaki ii plac in special filmele scurte. „Un film nu trebuie sa depaseasca niciodata 90 de minute”, spunea el, asa ca cele mai multe din productiile sale au circa 70 de minute. A realizat o multime de parodii dupa genuri celebre (road movies, filme noir, musical-uri), parodii populate de personaje finlandeze sinistre, de cele mai multe ori bautori profesionisti, si cu soundtrack-uri eclectice, bazate pe rock’n’roll-ul anilor ‘50.

Aki-Kaurismäki

In 1990 a regizat primul sau film in limba engleza, comedia I Hired a Contract Killer, selectat in Competitia pentru Leul de aur la Festivalul de film de la Venetia.


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.