BLOGU LU' OTRAVĂ

Monday

23

December 2019

1

COMMENTS

Strasbourg, capitala Craciunului!

Written by , Posted in Travel

Ursi pe case, Mos Craciun cu sania deasupra unui restaurant, reni care canta colinde pe casele oamenilor, miros de vin fiert, lumini peste tot si o atmosfera senzationala. Nu au cum sa simti Craciunul mai bine decat in locul asta. Nu degeaba este numit orasul Craciunului.

In antichitate cunoscut sub numele de Argentarorum, a fost locuit de gali, apoi a devenit o cetate, in timpul epocii romane. Orasul sufera invaziile barbare (alemani, apoi franci in secolul al V-lea) si isii primeste numele actual sub ocupatia francilor. Targul de Craciun de aici este votat in fiecare an in topul celor mai bune din Europa, orasul fiind considerat chiar Capitala Craciunului.

Organizat pentru prima oara in 1570, Targul de Craciun din Strasbourg este cel mai vechi din Franta. Aici exista 300 de casute din lemn in 12 locatii diferite din oras. Cele mai multe dintre ele sunt in jurul Catedralei Gotice. Targul este vizitat anual de 2 milioane de oameni care vin sa se bucure de bunatatile gasite.

In fiecare piata a orasului exista casute din lemn de unde puteti achizitiona diverse lucruri specifice Craciunului. Nu pot sa zic ca m-a dat pe spate ceva dar va invit daca ajungeti sa beti un pahar de vin fiert si sa gustati o felie de paine cu branza la cuptor. O sa va placa tare.

Catedrala Notre Dame de Strasbourg a fost construita la sfârșitul sec. al VII-lea, pe locul unui fost templu roman. De-a lungul timpului catedrala a aparținut atât cultului catolic cât și celui protestant. În prezent aparține cultului romano-catolic. Din 1988 Catedrala Notre-Dame din Strasbourg a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO. Catedrala a fost ridicată de către episcopul Sfântul Arbogast din dioceza Strasbourgului.

În sec. al VIII-lea, prima catedrală a fost înlocuită de o clădire mai importantă, construcția căreia urma să fie finisată sub domnia Charlemagne. Episcopul Remigius von Strasburg si-a dorit sa fie înmormântat în cripta acesteia, potrivit testamentului său din anul 778. Noile cercetări au ajuns la concluzia că această catedrală carolingiană avea trei nave și trei abside. Catedrala a luat foc în mai multe rânduri – 873, 1002 și 1007.

Eglise Saint-Pierre-le-Jeune a fost fondată în secolul al 7-lea ca o capela merovingiană. În secolul al XI-lea, capela a fost transformată într-o biserică romanică și a fost transformată într-o biserică în stil gotic în secolele al XIII-lea și al XIV-lea.

Bere peste tot

Alsacia este singura parte a Frantei unde berea este mai pretuita decat vinul si asta cu toata ca fix zona asta este foarte renumita pentu vinuri. Dar la cata bere am vazut… Diverse sortimente, sticle cat mai ciudate, o nebunie totala. Asa ca pe la ga vinul fiert va invit si la bere.

Le Tire- Bouchon un restaurant cu specific alsacian care arata fabulos pe exterior. Asa ca daca va intrebari unde isi face lumea poza la ursi.. aici e. Asa ca notati: 5 rue du Maroquin, 67000, Strasbourg.

Magazine cu decoratiuni de Craciun

Aici nu exista oras in care am fost sa se compare cu Strasbourg. Exista absolut tot ce iti poti imagina ca are legatura cu aceasta sarbatoare. Ba chiar exista magazine care doar asta au: decoratiuni de Craciun. De la “La maison de Hannsen & Gretel” pana la ultimul magazinas din cartier – toata au ceva de vanzare care e din filmul Craciunului.

Riziere este un restaurant cu specific vietnamez unde va puteti bucura in voie de preparate diverse. Printre care Bo Bun, supa Pho, salata cu creveti sau celebrun sandvis cu legume. Aici gasiti multe variante in cazul in care nu mancati carne.

Tzatzi este un restaurant cu specific libanez dar adus in 2019. Adica un mix de mancare delicioasa, un design modern, niste cocktail-uri senzationale si angajati zambitori si foarte cool. Am mancat pide fromages, boreck iar Diana a mancat salade fatouche, houmous si ceva conopida cu sos de tahini. De incarcat si cocktail-urile. Sunt geniale. Ideal si pentru vegetarieni.

L’ Atelier 116 este un loc unde este tot timpul coada. Cred ca este cea mai celebra patiserie din oras tocmai de asta de fiecare data cand treci pe acolo e plin de oameni. Am mancat niste nebunii…pe partea de panificatie si patiserie oamenii sunt top. Asa ca daca ajungeti in zona sa le faceti o vizita.

East Canteen este un asiatic pe care nu trebuie sa il ratati. Am mancat senzational aici. Locul e foarte misto, mancarea exceptionala si atmosfera e tare rau. Se poate vedea din fotografie cum arata mancarea. La gust nu mai are rost sa vorbim 🙂 Pacat ca nu am si poza de la final cu farfuriile goale, lustruite. E recomandat de sotia mea. Asa ca e cu multe legume si fara carne.

Cafe Bretelles este singura cafenea de specialitate peste care am dat in Strasbourg. Locul este senzational, cafeaua e foarte buna si deserturile erau delicioase. O recomand din toata inima mai ales celor care sunt obisnuiti cu cafeaua de specilalitate si cand pleaca in afara tarii tanjesc dupa ea.

Cum ajungi in Strasbourg?

Exista avion Bucuresti – Basel cu Wizz Air. De la aeroportul din Basel luati autobuzul numarul 11 care va duce direct la St. Louis. Costa 2,5 euro de persoana si ajungeti in 10 minute. De aici exista un tren care face in jur de o ora si 10 minute. Biletul costa 25,90 euro de persoana.

Unde ne-am cazat?

Diana a fost sefa la rezervari si am prins tare bine. Un hotel fix in inima centrului orasului pe care il recomand cu toata caldura. La 600 metri de gara si extrem de aproape de toate obiectivele turistice – Hôtel Kaijoo Strasbourg by HappyCulture.


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.