BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

25

May 2022

0

COMMENTS

Testeaza-ti sanatatea financiara

Written by , Posted in Diverse

Acum vreo 15 ani aveam o vis. Imi doream foarte tare sa ajung la Buenos Aires. Asta pentru ca eram..si inca sunt faschinat de Argentina. De la Maradona pana la tango si de la echipa de rugby pana la culoarea cartierelor din Buenos Aires. Visam sa ajung acolo. Visez si acum…si sunt sigur ca o sa vina si momentul ala in care o sa ajung in acea bucata de America Latina. Si cum nu prea aveam multi bani..m-am gandit sa imi fac un credit de nevoi personale. Imi facusem eu un calcul ca toata excursia o sa ma coste undeva la 5000 de euro. (P)

Eram angajat pe vremea aia la o companie..si am mers la banca unde aveam cardul de salariu. Am depus toate actele si am asteptat sa ma suna. Deja ma gandeam la La Bombonera, la un meci al Bocai Juniors…o tona de vise. Si a venit ziua in care sa merg la banca. Tin minte si acum ca era undeva pe langa Foisorul de Foc. Am ajuns si m-am asezat pe un scaun. Femeia s-a uitat la mine si mi-a zis simplu: “sunteti ok cu salariul..cu cererea…doar ca aveti o datorie si sunteti in biroul de credite.” Nu stiam ce e aia pentru ca nu am avut credit in viata mea. Am mers la Biroul de Credite…am asteptat raspunsul din partea lor vreo zece zile..ai am aflat ca aveam o datorie de 12 lei de pe un card de la fostul loc de munca…de unde plecasem de sapte-opt ani. Ireal. Si uite asa am stat in biroul ala de credite cinci ani…pentru suma aia colosala..s-a dus naibii si Argentina…si tot. Acum lucrurile sunt mai simple. Si despre unul dintre ele este postarea asta. 

O aplicatie necesara pentru zeci de mii de romani care vor sa-si afle scorul de credit, gradul de indatorare și istoricul platilor la creditele in derulare. Start-up-ul local Volt, care a dezvoltat aceasta aplicatie mobila vine in ajutorul nostru. Romania se afla pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste educatia financiara, cu un procent de 22%, mult sub media de 52%. Asta nu e de mirare. Probabil ca acolo ne aflam si la capitolul educatie…din pacate. Studiile recente arata ca doar 1 din 5 romani intelege notiuni financiare de baza. Iar o educatie financiara slaba se traduce prin decizii luate la intamplare. Volt isi doreste sa ajute la cresterea acestui nivel de educatie financiara. Primul pas? Oamenii va povestesc despre scorul de credit, cum se poate verifica si cum influenteaza istoricul de credit si pe tine, ca individ (posibilitatea obtinerii unui credit, avantajele unui scor de credit mediu /ridicat & dezavantajele unui scor de credit scazut), cum il poti creste simplu si rapid atunci cand te pregatesti sa faci un pas important precum accesarea unui credit.

Volt a debutat în 2017, in parteneriat cu Mastercard și Visa, punând la dispoziția utilizatorilor, la acel moment, prima funcționalitate: transferul instant de bani între orice carduri românești. Scopul era de a lăsa în urma procesul greoi al tranzacțiilor bancare și de a oferi posibilitatea transferului de bani pe loc (chiar și de pe cardul bancar pe cardul Revolut). Astfel, mai bine de 2 ani, Volt a fost aplicația FinTech prin care puteai trimite sau primi bani doar cu numărul de telefon, oriunde în România, fără să ai nevoie de un alt cont bancar, respectiv de OP-uri sau IBAN-uri.

Cum te ajută Volt?

Instalează acum aplicația și îți afli gratuit scorul FICO. Scorul de credit este mai important decât crezi! Când faci o solicitare de credit, multe instituții financiare verifică la Biroul de Credit scorul tău FICO și, în funcție de acest indicator, decid dacă îți acordă împrumutul și la ce costuri. Adica fix ce cauti toate costurile sa fie la vedere. Îți spune ce bancă a interogat scorul în numele tău atunci când ai aplicat pentru un credit și îți arată cum a influențat această acțiune scorul de credit. Centralizează toate instituțiile de la care ai luat vreodată un credit și îți arată statusul împrumuturilor, poți verifica dacă ai mai rămas cu conturi deschise, dacă plățile și datele tale au fost înregistrate corect, ca să nu ai probleme pe viitor etc. Centralizează situația plăților pentru fiecare credit în parte, întârzieri, datorii, pentru ca tu să fii la curent cu sumele pe care le mai ai de plată, dar și cu soldul creditului tău etc. Îți calculează gradul de îndatorare pentru a vedea dacă acesta îți permite să mai accesezi un nou credit (gradul de îndatorare maxim este de 40%)

Cum se face interogarea scorului?

Scorul de credit se modifică periodic în funcție de acțiunile fiecăruia, de aceea este recomandat ca acesta sa fie verificat măcar o dată la 30 de zile pentru a se vedea evoluția lui din ultima lună. Pentru a verifica scorul de credit în Volt, este nevoie de un cont Facebook sau Google și de introducerea unui CNP și a unui număr de telefon valid. Interogarea scorului se poate face oricând, la orice oră și fără a influența valoarea scorului (așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul unelor bănci, acolo unde interogarea scorului poate să scadă valoarea scorului, deoarece se va considera că s-a aplicat pentru un împrumut, iar clientul nu a îndeplinit condițiile necesare pentru ca acesta să îi fie acordat).

De ce e important scorul de credit?

Scorul de credit este, pe scurt, un algoritm folosit de instituțiile financiare prin care se stabilește gradul de risc al unei persoane care solicită un împrumut – fie el bancar sau credit IFN. Este un număr cuprins între 300 și 850, unde 300 înseamnă slab, iar 850 – excelent, și face parte din raportul de credit de la Biroul de Credit. Mai exact, de fiecare dată când o persoană aplică pentru un credit, datele sale înregistrate la Biroul de Credit sunt prelucrate, iar punctajul obținut influențează atât decizia de aprobare sau de respingere a solicitării, cât și valoarea împrumutului. Un scor de credit mediu sau ridicat, cu valori cuprinse între 550 și 850, contribuie la un istoric de credit pozitiv și denotă responsabilitate demonstrată în timp din partea clientului care a solicitat împrumutul. Iar o relație fidelă cu instituția financiară parteneră se traduce prin multiple avantaje pentru client, precum: obținerea cu ușurință a unui credit ipotecar, oferte mai avantajoase pentru cardurile de credit sau chiar obținerea de împrumuturi în situații de criză.

Un scor de credit scăzut, cu valori cuprinse între 300 și 549 poate fi un criteriu de respingere a unei cereri de împrumut sau poate veni cu o serie de condiții dezavantajoase de obținere a împrumutului: perioadă scurtă, cost mai ridicat, valoare DAE mai mare sau chiar imposibilitatea accesării unui credit ipotecar.

Care e treaba cu comunitatea Volt?

Volt este mai mult decât o aplicație de educație financiară. Prietenii tăi cu credite sau experți financiari îți pot împărtăși secretele lor pentru împrumuturi mai ieftine. Intri în comunitatea Volt de oameni informați și educați financiar, poți să share-uiești evoluția scorului tău FICO, dar și alte informații cu prietenii tăi.

Pot accesa împrumuturi din aplicatie? Pot face si transfer de bani?

Da. Poti face asta. Dacă ți-ai verificat scorul și acesta este unul bun, poți accesa împrumuturi sau alte produse financiare direct din aplicație. Poți efectua transfer instant de bani între orice carduri românești, indiferent de banca emitentă (inclusiv Revolut, Orange Money sau Monese, practic toate cardurile cu BIN-uri românești

De unde descarci aplicatia?

Din Google Play si App Store. Mai multe detalii gasiti aici


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.