BLOGU LU' OTRAVĂ

Monday

11

May 2015

6

COMMENTS

10 locuri de vazut in Bucuresti

Written by , Posted in Bucurestiul meu

Bucurestiul ascunde o gramada de locuri superbe. Pe langa cladirile cunoscute de toata lumea..in aceasta postare facem o plimbare prin capitala prin locurile mai putin cunoscute. Am pornit intr-o calatorie prin locurile fascinante ale Bucurestiului.

Pe strada Nicolae Minovici nr. 3 exista una dintre cele mai frumoase case din Bucuresti. Muzeul de Arta Veche Apuseana “Ing. Dumitru-Furnica Minovici”- Casa Minovici. Este una dintre cele mai spectaculoase cladiri din Bucuresti, despre care nu stiam mare lucru. Deschis in aprilie 1947, Muzeul de Arta Veche Apuseana “Ing. Dumitru Furnica-Minovici” este o cladire–institutie armonios construita, casa si colectia aflandu-se intr-un echilibru perfect, rod al multor schite facute de fondator si de arhitectul angajat, Enzo Canella. Casa este ridicata in stil Tudor (asa-zisul gotic tertiar sau perpendicular-englezesc) cu insertii specifice stilului normand (rezalidul si manoires-urile).

Muzeul de Arta Veche Apuseana "Ing. Dumitru-Furnica Minovici"Muzeul de Arta Veche Apuseana "Ing. Dumitru-Furnica Minovici"Muzeul de Arta Veche Apuseana "Ing. Dumitru-Furnica Minovici"Muzeul de Arta Veche Apuseana "Ing. Dumitru-Furnica Minovici"Muzeul de Arta Veche Apuseana "Ing. Dumitru-Furnica Minovici"

Colectia cuprinde arme medievale si moderne, vitralii austriece, germane, elvetiene, flamande, tapiserii flamande tesute la razboi vertical, mobilier (austriac, italian), opere ale unor pictori flamanzi, italieni, germani, raritati bibliofile, etc. Biblioteca propriu-zisa, adica lemnaria, este din lemn de nuc masiv, despartita printr-o serie de coloane in torsala, lucrate de mana, purtand capiteluri corintice. Este o lucrare din secolul al XVIII-lea si provine din castelul Weilburg de langa Viena. Rafturile bibliotecii contin circa 2000 volume, unele dintre ele deosebit de valoroase. Geamurile din bibiloteca sunt incrustate cu vechi vitralii. Acestea, deosebit de policrome, contin multe scene in miniatura. Ele au fost executate la comanda unui nobil elvetian, Gaspar Knitebs, in anno domini 1599. Program de vizitare: Miercuri – Duminica – 9:00 – 17:00. Mai multe detalii gasesti AICI.

Muzeul de Arta Veche Apuseana "Ing. Dumitru-Furnica Minovici"Muzeul de Arta Veche Apuseana "Ing. Dumitru-Furnica Minovici"Muzeul de Arta Veche Apuseana "Ing. Dumitru-Furnica Minovici"Muzeul de Arta Veche Apuseana "Ing. Dumitru-Furnica Minovici"Muzeul de Arta Veche Apuseana "Ing. Dumitru-Furnica Minovici"

Pe strada Vasile Alecsandri la numarul 16 se afla o alta cladire superba: Muzeul de Arta Storck. Muzeul este adapostit in fosta locuinta a sculptorului Frederic Storck si a sotiei acestuia, pictorita Cecilia Cutescu-Storck. Cladirea, conceputa in stil anglo-normand, este opera arhitectului A. Clavel si a fost construita in 1913. Fatada principala este decorata cu motive ornamentale in piatra (brauri, ancadramente, basoreliefuri) realizate de Frederic Storck. Interiorul se distinge prin mai multe picturi murale in encaustica, purtand semnatura Ceciliei Cutescu-Storck.

Muzeul de Arta StorckMuzeul de Arta StorckMuzeul de Arta StorckMuzeul de Arta Storck

Patrimoniul muzeului constituie donatia facuta in octombrie 1951 de catre Cecilia Cutescu Storck si de fiicele acesteia Gabriela Florica Storck si Cecilia Frederica Storck Botez, catre Sfatul Popular al Capitalei. Colectia „Frederic Storck si Cecilia Cutescu Storck”, cuprinde lucrari de sculptura, pictura, desene in tus si carbune, pasteluri, acuarele si guase. La acestea se adauga o serie de plachete si medalii lucrate in bronz si alte obiecte de colectie, monede antice, icoane. Mai multe detalii gasiti aici si aici.

Muzeul de Arta StorckMuzeul de Arta Storck

Pe strada Corbeni nr 3 exista una dintre cele mai frumoase case din Bucuresti. Casa Maura – despre care nu se stiu foarte multe lucruri: exista voci care spunca ar fi in stil maur, altii olandez – cat despre cine a costruit aceasta casa superba…la fel…nu se stie mai nimic.

Casa Maura Casa Maura Casa Maura

Am gasit pe bucurestiinoisivechi.blogspot.ro cateva lucruri interesante despre aceasta casa. “Dupa ghetarie urma o casa cu desavirsire flamanda, cu fatada de caramida smaltuita, inaltata pe trei nivele dintre care ultimul se tuguia in trepte si se-nfigea in cer ca un fierastrau. Ferestre cu obloane deschise, avind taiate-n ele inimioare, rasfringeau frunzisul castanilor din fata. Astfel de case, toate tuguiate, lipite unele de celelalte intr-o fatada continua, colorata pestrit si sobru in acelasi timp, se-nsira de-a lungul apelor lenese ale Tarilor de Jos, impingand o aripa virtuala in valurile moi ca de gelatina. In prafosul si nespus de tristul oras din Baragan, o asemenea casa era exotica asemenea unei pasari lira care, venita de nicaieri, s-ar fi asezat la mahala, intr-un cring de liliac.”

Casa Maura Casa Maura

Pe strada Spatarului la numarul 22 se afla cea mai veche casa din Bucuresti: Casa Melikmuzeul Pallady. Datand din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, ea este caracteristica pentru arhitectura civila traditionala romaneasca prin cerdacul de la etaj, inchis cu geamuri, scara interioara din lemn sau acoperisul cu streasina lata. Casa poarta numele celui mai important proprietar al ei, Iacob Melik, un sustinator al actiunilor revolutionare de la 1848 si autor al lucrarii L’Orient devant L’Occident, cel care s-a ocupat de renovarea casei in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, pastrandu-i stilul original.

Casa Melik - muzeul PalladyCasa Melik - muzeul Pallady

Muzeul adaposteste colectia sotilor Serafina si Gheorghe Raut, in cadrul careia se evidentiaza cateva remarcabile panze semnate de Theodor Pallady, precum si un fond important de peste 800 de desene si gravuri ale marelui pictor roman, reprezentative pentru perioada lui pariziana. Acestea sunt expuse periodic in serii tematice. Gheorghe Raut, director al filialei Bancii Marmorosch Blank din Paris si cunoscut colectionar de arta, a fost prietenul si admiratorul lui Theodor Pallady, pe care l-a gazduit in locuinta lui din Place Dauphine nr.12. Dupa intoarcerea artistului in Romania, Raut i-a pastrat desenele si picturile din atelier, pe care le-a donat Statului roman la sfarsitul anilor ‘60, impreuna cu propria colectie de arta. Mai multe detalii gasiti aici.

Casa Melik - muzeul PalladyCasa Melik - muzeul Pallady

Pe strada Dem I.Dobrescu la numarul 5 se afla singura cladire din Romania inclusa in topul celor mai bizare cladiri din lume – sediul Uniunii Arhitectilor din Romania (UAR)

locuri_bucuresti_bloguluotrava 16 17 18

Cladirea a fost construita inaintea de 1884 de Grigore Paucescu – om politic si avocat si poarta aprenta stilului arhitectural al renasterii franceze, avand initial o functiune rezidentiala, devenind sediul consulatului Ungariei dupa 1919. Casa a fost incendiata in timpului revolutiei din ’89 pentru ca era sediu al Directiei a V-a a Securitatii. In 2003, cladirea a fost ridicata intr-o maniera moderna pana la etajul 7 fiind monument istoric. Citeste mai mult aici.

Pe strada Geroge Vraca la intersectia cu strada Aristide Demetriade se afla unul dintre cele mai frumoase blocuri din Bucuresti. Imi aminteste de Barcelona. Blocul Florentin este situate la 1 minut de parcul Cismigiu si este foarte aproape de Calea Victoriei si de Sala Palatului.

BloculFlorentin_bloguluotrava 20 22 23 24

Pe strada Radu Calomfirescu la numarul 15 – intre Calea Calarasi si Calea Mosilor se afla una dintre cele mai emblematice case din Bucuresti: “Casa cu geamuri bombate”. Casele, in majoritatea lor mici, din lemn au fost distruse de un incendiu puternic in anul 1847. De atunci primaria nu a mai admis sa se construiasca case de dimensiuni asa mici.

"Casa cu geamuri bombate" 7 8 9 10

Casele construite aici – dupa incendiu – au fost facute din zid, acoperite cu tabla zincate adusa din Anglia. O astfel de casa isi construieste in 1861 si negustorul Petrache Dancovici. Casatorit cu Smaranda, proprietari ai  pravaliei “La leul de Aur” de pe Lispcani. Casa are ferestre comandate la Viena – cele exterioare sunt bombate, concave – astfel ca trecatorii nu putea vedea in interior. Timp de 20 de ani, in aceasta casa a locuit doctoral Nicolae Paulescu, nimeni altul decat cel care a descoperit insulina.

Imobilul in stil francez 26 27 28

La intersectia strazilor Georges Clemenceau si Constantin Esarcu se afla unul dintre cele mai frumoase blocuri din Bucuresti. Imobilul in stil francez are o deschidere foarte frumoasa fiind extrem de aproape de Ateneul Roman. La parter este un butic foarte chic – Comtesse du Barry.

Van Gogh Grand Café 12 13 14

Pe strada Smardan la numarul 9 se afla una dintre cele mai frumoase cladiri din Centrul Vechi al Bucurestilui. Van Gogh Grand Café este unul dintre locurile in care poti sa iti bei cafeaua la primele ore ale diminetii.

Palatul Kretzulescu 2 3 4 5

Pe strada Stirbei Voda, langa Parcul Cismigiu, se afla una dintre cele mai frumoase cladiri din Bucuresti. Palatul a fost construit la inceput de secol XX-lea – anul 1902 – sub supravegherea lui Petre Antonescu, desemnat de Elena Cretulescu sa reconstruiasca resedinta istorica a familiei. Palatul Kretzulescu este o prezenta arhitecturala notabila in peisajul capitalei prin stilul sau eclectic imbogatit cu proeminente tuse din zona renasterii franceze. In perioada interbelica, casa a adapostit Muzeul de Arta Religioasa. Din 1972 este sediul UNESCO-CEPES (Centrul european de Studii Superioare UNESCO). Palatul a fost renovat în anul 2003. Citeste mai multe detalii pe tourism-bucharest.com.


6 Comments

  1. Adriana Chelu
  2. Adriana Chelu
  3. Diana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.