BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

8

April 2015

6

COMMENTS

5 deserturi traditionale turcesti de incercat macar o data in viata

Written by , Posted in Diverse

Turcia este cunoscuta ca fiind tara unde dulcele e la el acasa. Pana sa ajung la Istanbul si sa ma bucur de ele la mama lor… m-am gandit sa va recomand cele mai bune deserturi traditionale pe care trebuie neaparat sa le incercati. Le recomand din toata inima…pentru ca sunt delicioase si chiar astept feedback de la voi. Astazi facem o incursiune culinara in bucataria turceasca. Toate deserturile de astazi le puteti incerca la restaurantul Divan.

1. Kunefe se face dintr-o branza proaspata, elastica si nesarata care se topeste, numita Hatay, si care se gaseste doar in aceasta regiune. Branza este acoperita cu bucati de aluat, inmuiate intr-un sirop special de melasa, numite kadayıf, si coapte pe jar pana se rumenesc. Rezultatul este un deliciu de texturi contrastante ale exteriorului crocant, contra interiorului moale. Se consuma fierbinte si poate fi acoperit cu fistic, Kaymak sau inghetata.

kunefe

2. Intr-o bucata de baklava sunt treizeci si cinci de straturi de foi. Procesul de invatare este ca la universitate. Este nevoie de ani pentru a invata sa faci baclava buna trebuie sa fie facuta cu unt adevarat si zahar, niciodata cu miere sau alti indulcitori.

baclava

3. Ati mancat vreodata inghetata cu cutitul si furculita? Dondurma este facuta din sahlep – praf din tulpina de orhidee si lapte de capra. Noi aducem dondurma din Maras. Cei de acolo nu doar cultiva orhideele si folosesc ingrediente 100 % naturale pentru inghetata lor, dar cresc si caprele, care sunt hranite cu cimbru, astragalus si flori de orhidee, pentru a da inghetatei lor dulceata, gust subtil botanic.

inghe

4. Güllaçul este adesea declarat a fi un simbol al Iubirii Divine. Traditia spune ca bucatarul ar trebui sa recite Sura Yasin din Coran in timp ce acopera usor straturile delicate de foi cu amestecul de lapte. Se pare ca dateaza din perioada otomana. De fapt, aceasta a fost inclus in meniul pentru ceremonia de circumcizie pentru fiii Sultanului Süleyman Magnificul. Acest desert a fost unul dintre favoritele palatului. Güllaç a fost numit asa dupa ingredientul cheie – Apa de trandafiri.(Gül suyu).

gul

In Turcia, se mananca foarte mult gullac in timpul Ramadanului, pentru ca ajuta sistemul digestiv daca este consumat in timpul iftarului ( cina rapida), in acelasi timp fiind o sursa de energie, atunci cand este consumat la Suhoor (ultima masa dinaintea zorilor ).

5. Katmer este ca o placinta cu foaie foarte subtire, din vechea Anatolie, mancat in mod traditional in timpul micului dejun cu o ceasca de ceai. Se spune ca, Katmerul dateaza din secolul al 11-lea . Cu toate acestea, cea mai veche referinta scrisa deste katmer este din secolul al 14-lea , in timpul domniei otomane. Katmer este in esenta un foietaj usor ca un fulg, pregatit de mult in acelasi mod ca si baklavaua. Versiunea cea mai iubita de katmer este cel din Gaziantep, umplut cu fistic si caimac. Toate deserturile le gasesti la Divan.


ketmer


6 Comments

  1. Aura
  2. elaNA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.