BLOGU LU' OTRAVĂ

Thursday

12

June 2014

0

COMMENTS

Calatorie in inima Vietii de pe Pamant

Written by , Posted in Film

Astazi vorbim despre un film documentar. Il était une forêt / A fost odata o padure, cel mai recent film documentar al lui Luc Jacquet (Marsul pinguinilor/La Marche de l’empereur), va intra in cinematografe incepand din 14 iunie.

Realizat de Luc Jacquet in colaborare cu The Walt Disney Company France, cu asociatia franceza Wild-Touch si impreuna cu botanistul Francis Hallé, Il était une forêt / A fost odata o padure este intruchiparea unui proiect mai vechi, acela de a face un film de mare amploare pe tema padurilor virgine.

Pentru prima oara, o padure tropicala se va naste chiar sub ochii nostri. Filmul va introduce spectatorul intr-o lume care nu a mai fost vazuta niciodata. O lume de o  frumusete si o naturalete fascinante, aflata intr-un echilibru perfect, in care fiecare element – de la cel mai mic la cel mai mare – joaca un rol esential.

Il était une forêt Il était une forêt Il était une forêt

Il était une forêt este o calatorie in adancurile junglei tropicale, chiar in inima Vietii de pe Pamant, cel mai mare plaman natural al Terrei. Luc Jacquet ne invita acum sa descoperim acest univers incredibil de luxuriant al padurilor tropicale care, de milenii, evolueaza chiar sub ochii nostri, intr-o discretie totala, protejandu-si secretele in spatele aparentei lor imobilitati.

Doua paduri diferite, de pe doua continente diferite

Il était une forêt / A fost odata o padure a fost filmat in doua paduri de pe doua continente diferite: in Gabon (Africa) si in Peru (America).

Il était une forêt Il était une forêt Il était une forêt

 

Botanistul Francis Hallé explica: “Aceste doua paduri prezinta caracteristici complet diferite. La prima vedere, ele par identice: lumina, sunetele, copacii, umiditatea etc. In ciuda acestui fapt, paradoxul este ca nu exista un singur copac, un singur animal care sa fie la fel in ambele paduri. Totul este diferit. Daca legi la ochi pe cineva si-l iei cu tine intr-una din aceste doua paduri, daca persoana respectiva nu este un specialist, el va fi incapabil sa precizeze in care din cele doua locuri de afla, pe un continent sau pe celalalt. Si acest lucru este valabil nu numai in America si Africa, dar si in Asia.”

Regizorul Luc Jacquet si ideea filmului

Il était une forêt Il était une forêt Il était une forêt

Regizorul Luc Jacquet, autorul filmelor Marsul pinguinilor / La Marche de l’empereur si Le renard et l’enfant / Fetita si vulpea, povesteste despre proiectul Il était une forêt:

“In calatoriile mele prin intreaga lume am putut fi martor la degradarea planetei. Unele din cele mai frumoase si bogate locuri sunt pe cale de disparitie, fara ca noi sa putem opri acest fenomen. Am creat Asociatia Wild – Touch tocmai avand convingerea ca nu putem filma natura ca si cum nimic nu s-ar inampla, pentru a pune in valoare experienta mea si notorietatea venite in urma filmului precedent, Marsul pinguinilor / La Marche de l’empereur, in slujba marilor cauze ale salvarii mediului inconjurator.

Il était une forêt Il était une forêt Il était une forêt

Insotind Marsul pinguinilor / La Marche de l’empereur pe toate continentele am realizat ca, prin intermediul filmului, oamenii au devenit constienti de incalzirea globala si de problema viitorului Antarcticii. Multi oameni de stiinta mi-au cerut sa fac un film care sa le sustina cauza. Eu am simtit nevoia sa vorbesc intr-un mod diferit despre pastrarea naturii, prin implicarea emotiei cinema-ului si a unei medieri stiintifice de calitate”.

Il était une forêt / A fost odata o padure va putea fi vazut la cinematograf incepand de vineri, 13 iunie, la Cinemateca Union, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman (NCRR) si la Cinema Elvira Popescu (de sambata, 14 iunie), din Bucuresti.

Il etait une foret_afis web


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.