BLOGU LU' OTRAVĂ

Friday

19

December 2014

1

COMMENTS

“I only have one obsession – not to be boring.”

Written by , Posted in Film

Intalnirea cu omul asta la Les films de Cannes a Bucarest a fost un moment emotionant. Cel mai nou film al sau este incarcat de emotie pura si te pune pe ganduri. Este un film puternic, plin ce trairi intense. Din 19 decembrie o sa apara si in cinematografele din Romania si va invit sa il vedeti.

The Search / Cautarea, o poveste emotionanta despre razboiul din Cecenia, in regia si dupa un scenariu de Michael Hazanavicius (premiul Oscar pentru The Artist), cu Berenice Bejo (The Artist) si Annette Bening (The Kids Are All Rigth, American Beauty), va avea premiera in Romania pe 19 decembrie. The Search spune povestea a patru personaje angrenate, cu sau fara voia lor, in conflictul din Cecenia anului 1999. Patru oameni din planuri total diferite sunt adusi la un loc de o spectaculoasa intorsatura a destinului. Anul acesta, pelicula a fost proiectata in Competitia Oficiala a Festivalului de Film de la Cannes si a avut premiera internationala la Toronto. In Romania, filmul este distribuit de Independenta Film.

The Search a rulat in avanpremiera in deschiderea Festivalului Les Films de Cannes a Bucarest (24-30 octombrie), in prezenta regizorului Michael Hazanavicius si a actritei din rolul principal, Berenice Bejo.

The Search_Michael Hazanavicius_otrava_blogThe Search_Michael Hazanavicius_otrava_blogThe Search_Michael Hazanavicius_otrava_blog

Regizorul francez Michael Hazanavicius a devenit celebru pentru The Artist, castigatorul Oscarului pentru “Cel mai bun film” in 2011, si a inca patru premii Oscar (“Cel mai bun actor in rol principal” – Jean Dujardin, “Cel mai bun regizor”, “Cele mai bune costume”, “Cea mai buna coloana sonora originala”). Hazanavicius este singurul cineast francez al carui film a fost nominalizat la zece premii Oscar. El si Roman Polanski sunt singurii regizori francezi care au primit premiul Oscar pentru “Cel mai bun regizor”.

Filmul mut alb-negru a fost cap de afis la majoritatea galelor de premii ale anului 2011. In momentul de fata are (conform IMDb) nu mai putin de 154 de premii si 130 de nominalizari.

The Search_Michael Hazanavicius_otrava_blogThe Search_Michael Hazanavicius_otrava_blogThe Search_Michael Hazanavicius_otrava_blog

Inainte de The Artist, Hazanavicius a regizat doua parodii la filmele cu spioni. Prima este OSS 117: Cairo, Nest of Spies (2006), un succes de box office in Franta (peste 2.000.000 spectatori), cu Jean Dujardin si Berenice Bejo, distribuit si in Romania. Apoi, doi ani mai tarziu, continuarea sa: OSS 117: Lost in Rio (2009), deasemenea un film foarte bine primit de public.

Actrita Berenice Bejo este cunoscuta pentru rolul feminin din The Artist, filmul aducandu-i, pe langa cel mai important premiu, si alte nominalizari la Oscar, Globurile de Aur si BAFTA pentru “Cea mai buna actrita in rol secundar”. In Romania ati vazut-o anul trecut, exact pe vremea aceasta, in comedia Popularie / Domnisoara populara (2012), adusa de Independenta Film.

In filmul The Search, Berenice Bejo joaca rolul unei activiste pentru drepturile omului care face tot posibilul sa atraga atentia asupra atrocitatilor care au avut loc in conflictul ruso-cecen din 1999.

The Search_Michael Hazanavicius_otrava_blogThe Search_Michael Hazanavicius_otrava_blogThe Search_Michael Hazanavicius_otrava_blog

Berenice Bejo este sotia cineastului Michael Hazanavicius. Ea este nascuta in Buenos Aires si stabilita in Franta impreuna cu familia, din cauza dictaturii militare din Argentina acelei perioade. El este nascut in Franta, la Paris, insa originile sale – bunicii – sunt in Lituania.

Locatia. The Searchs-a filmat la Tbilisi, Georgia si este vorbit in patru limbi: franceza, engleza, rusa si cecena.

Bugetul filmului: 22 milioane de euro.

Durata filmului: 149 de minute.

The Search_Michael Hazanavicius_otrava_blogThe Search_Michael Hazanavicius_otrava_blogThe Search_Michael Hazanavicius_otrava_blog

The Search (2014) este un remake dupa filmul omonim american regizat de Fred Zinnermann in 1948. Evident, in filmul original actiunea nu are loc in Cecenia, ci in Germania de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

The Search, a doua colaborare cu producatorul de la The Artist

Producatorul Thomas Langmann spune despre cea de-a doua colaborare cu Michael Hazanavicius: “Dupa The Artist, am simtit dorinta, ca producator, sa prelungim cumva experienta extraordinara si sa-i ofer lui Michael mijloacele de a face inca un film, puternic si ambitios precum este The Search. (…) Trecand de la un film alb-negru mut la unul profund uman, vorbit in 4-5 limbi, pe un subiect extrem de actual, eu am considerat proiectul The Search ca fiind faza a doua in colaborarea dintre mine si Michael Hazanavicius.”

The Search_Michael Hazanavicius_otrava_blogThe Search_Michael Hazanavicius_otrava_blogThe Search_Michael Hazanavicius_otrava_blog

The search for The Search. De la ce a pornit ideea filmului

Regizorul, scenaristul si coproducatorul Michael Hazanavicius spune ca ideea i-a venit in 2004, in timp ce era coscenaristul si coproducatorul unui documentar pentru televiziune, Rwanda: History of a Genocide. Unul dintre cei patru regizori (Raphäel Glucksmann) era fiul lui Andre Glucksmann, unul dintre putinii intelectuali francezi care au incercat pe atunci sa alerteze opinia publica despre evenimentele tragice din Cecenia. In plus, una dintre cunostintele lui Hazanavicius din Rwanda i-a retrimis acestuia un mail care se termina cu o fraza care l-a marcat pe regizor: “… Si, mai mult decat filme documentare, avem nevoie de filme reale, filme care sa spuna povestea a ceea ce se intampla aici, pentru ca lumea sa inteleaga”.

“Am vrut sa fac un film despre Cecenia, nu in ultimul rand pentru a contracara teoria absurda cum ca toti cecenii sunt niste teroristi”, spune Hazanavicius. “Inca ma mai gandeam cum sa abordez povestea, cand cineva mi-a aratat The Search facut de Fred Zinnermann, in 1948.” Filmul din 1948 spune povestea unui baietel de 9 ani, supravietuitor al lagarului de la Auschwitz, care, la finele razboiului, fuge din tabara de refugiati si ulterior este cautat de mama sa prin toata Europa. “Dupa ce am vazut acest film minunat am fost convins ca o drama este cea mai potrivita abordare pentru filmul meu”, spune regizorul francez.

The Search / Cautarea spune povestea a patru personaje prinse in recentul razboi din Cecenia anului 1999. Patru vieti din planuri total diferite sunt aduse la un loc de o spectaculoasa intorsatura a destinului. Vazandu-si parintii omorati de soldatii rusi pe ulita din sat, un baietel cecen fuge si se alatura valului de refugiati. Astfel, ajunge sa o intalneasca pe Carole, sefa misiunii EU in regiune si, cu ajutorul ei, sa-si reia incet incet viata. In tot acest timp, sora sa mai mare, care a supravietuit miraculos masacrului, isi cauta fratele printre miile de refugiati ceceni. Al patrulea personaj este Kolia, un tanar recrut din armata rusa in varsta de numai 20 de ani, care este complet depasit si, ulterior, complet transformat de razboi.

The Search_291

Foto: © La Petite Reine_La Classe Americaine_Roger Arpajou


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.