BLOGU LU' OTRAVĂ

Sunday

26

March 2017

0

COMMENTS

Metoda prin care poti avea un zambet sanatos si stralucitor!

Written by , Posted in Diverse

La inceputul lunii mai 2016 am scris un text in care povesteam despre cum m-am decis sa imi pun aparat dentar. A trecut aprope un an si rezultatele sunt fabuloase. Pana si Magda si Stefania se mira…cu toate ca ele au vazut multe la viata lor. Postarea de astazi este pentru cei care au probleme cu dantura si vor un sfat.

Principalele tratamente care pot oferi un zambet sanatos si stralucitor sint coroanele din ceramica (coroanele intregral-ceramice sau cele pe suport de zirconiu) si fatetele. Pentru a atinge cele mai bune rezultate, este suficienta remodelarea a nu mai mult de 6-8 dinti, in particular dintii frontali ce sunt vizibili atunci cand pacientii zambesc.

Cu siguranta, un stomatolog cu expertiza in cosmetica dentara va sti sa arate unui pacient care dintre optiuni se potriveste mai bine acestuia.  Exista mai multe tipuri de coroane printre care: coroanele metalo-ceramice (popular numite din portelan), integral-ceramice sau cele cu suport de zirconiu.

Restaurarile estetice in stomatologie folosesc materiale ce au capacitatea de a imita cat mai in detaliu tesutul dentar. Astfel, ca si culoare, au aparut diverse materiale cu posibilitati estetice din ce in ce mai bune. O alta calitate necesara materialelor pentru restaurari este biocompatibilitatea, calitate ce asigura longevitatea restaurarii dentare aflata in contact cu tesuturile cavitatii bucale. Un material ce imbina aceste calitati este dioxidul de zirconiu (Dioxid de Zirconiu Tetragonal, stabilizat partial cu Yttriu). Dioxidul de zirconiu este folosit cu succes in medicina dentara pentru confectionarea capelor interne ale coroanelor dentare deosebit de estetice, inlocuind clasicele aliaje metalice. Caracteristicile care il recomanda pentru aceasta sunt urmatoarele:

  • Compatibilitate biologica excelenta – absolut bio-inert. Puritatea materialului este in proportie de 99,9%. Prezenta sa in vecinatatea directa a tesutului uman nu il influenteaza in niciun fel. Materialul nu are gust si nu exista reactii alergice de niciun fel.
  • Porozitatea este zero, posibilitatea impregnarii materialului si astfel denaturarea calitatilor sale fiind inexistenta.
  • Oxidul de zirconiu este inert si din punct de vedere termic. El realizeaza astfel o bariera de protectie a pulpei dentare (nervul dintelui) impotriva variatiilor termice, ce o pot afecta.
  • O coroana de ceramica pe suport de oxid de zirconiu are o transluciditate apropiata tesutului dentar, ea reflectand lumina naturala precum un dinte natural. Acest avantaj net in fata opacitatii unei coroane ceramice cu capa metalica o recomanda pentru restaurarile dintilor frontali.
  • O alta caracteristica folositoare in protezarea dintilor frontali este lipsa coroziunii oxidului de zirconiu, astfel tesutul gingival din jurul marginilor coroanelor nu mai capata lizereul gri specific restaurarilor ce au in componenta metale.
  • Rezistenta crescuta il recomanda ca material de restaurare atat pentru dintii frontali cat si pentru zonele laterale supuse unor forte masticatorii insemnate.
  • Coroanele din ceramica pe suport de oxid de zirconiu au o greutate mai mica decat cele pe suport metalic, asadar acomodarea cu noile lucrari protetice este mult mai rapida.
  • Perfecta adaptare a coroanelor pe suport de oxid de zirconiu permite cimentarea cu materiale biocompatibile evitand iritarea pulpei dentare sau a tesutului gingival. Precizia coroanelor este data de tehnologia CAD-CAM de prelucrare computerizata a blocurilor de oxid de zirconiu.

Este cunoscut in randul specialistilor in cosmetica dentara faptul ca numai coroanele executate in intregime din zirconiu sau integral-ceramice reusesc sa mimeze translucenta dintilor naturali, lucru greu de obtinut de exemplu in cazul coroanelor metalo-ceramice, care nu pot ascunde opacitatea datorata aplicarii fatetei ceramice, chiar si adusa la nuanta de culoare a celorlati dinti naturali, pe o structura metalica artificiala.

Zirconiu este un material cu proprietati similare portelanului ceramic, dar care insa arata mult mai frumos si natural fata de oricare alt material ceramic si este mai rezistent decat acesta la flexiune si duritate. Dioxidul de zirconiu este folosit cu succes in medicina dentara pentru confectionarea capelor interne ale coroanelor dentare deosebit de estetice ce inlocuiesc clasicele aliaje metalice, dar si a unor implanturi dentare. Perfecta adaptare a coroanelor de zirconiu permite cimentarea cu materiale biocompatibile evitand iritarea pulpei dentare sau a tesutului gingival.

Coroanele de zirconiu sunt apreciate pentru frumusetea si naturaletea lor. Zirconiul le permite acestora sa fie subtiri, protejand astfel dintele de o prelucrare prea mare si reusind sa pastreze cat mai mult din materialul natural al acestuia. In plus, coroanele de zirconiu au o mult mai buna sigilare marginala in gingie, evitand aparitia in timp a unei linii inchise la culoare asa cum se intampla in cazul coroanelor metalo-ceramice. Pretul unei coroane de zirconiu este de 1925 lei.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.