“Michelin is like an ex-boyfriend who never wants to see you again”
Written by Otrava, Posted in Film
“In fiecare an un inspector ia aproape 250 de mese, sta in cam 180 de hoteluri si strabate aproximativ 30.000 de km.” Cam asta facem un inspector Michelin. Este un agent secret al gastronomiei care lucreaza in anonimat si merge din restaurant in restaurant, isi rezerva mese, comanda si plateste ca orice alt client si isi noteaza plusurile si minusurile pe care mancarea servita in respectivul restaurant le are. Cam asta a vrut sa aduca in centrul atentiei regizorul Rasmus Dinesen care a facut “Michelin Stars: Tales From The Kitchen.”
Toata lumea se intreaba cum se dau aceste stele? Care sunt criteriile pe care se bazeaza intestele lor agentii Michelin? Am citit un interviu cu Michael Ellis in care vorbea despre calitatea ingredientelor folosite, măiestria chef-ului, personalitatea chef-ului, raportul calitate-pret, constanta – adica cei care trec pragul restaurantului sa se bucure de calitatea mancarii indiferent de perioada anului.
TIFF este la al doilea an in care organizeaza Film Food o serie de filme despre gastonomie urmate de diverse cine sub bagheta unora dintre cei mai apreciati chefi. In calitate de partener al sectiunii Film Food din cadrul Festivalului, Nespresso a prezentat filmul Totul despre stelele Michelin – un film ce ofera o analiza profunda, onesta si relevanta asupra ierarhiei stabilite de catre cel mai popular ghid gastronomic din lume: care sunt calitatile principale ale chef-ilor distinsi cu 3 stele Michelin, cat de profitabil a devenit acest sistem de rating in epoca de aur a artei culinare si cum arata culisele unei bucatarii bine clasate. Valoarea ghidului ca unealta de marketing pentru respectatul producator de anvelope Michelin nu trebuie subestimata. Prin interviuri cu directorul international Michael Ellis aflam pozitia oficiala a ghidului cu privire la lumea gastronomiei. Intalnim si maestri bucatari, jurnalisti si critici care considera ca ghidul este “lenes”, “datat” si “abscons”. Altii il considera, in acelasi timp, “obligatoriu”.
Filmul prezentat de Nespresso a fost urmat de o cina speciala preparata in bucataria cochetului restaurant Bricks (Strada Horea 2, Cluj-Napoca) de chef Paul Oppenkamp. Dupa o larga experienta internationala, Oppenkamp s-a stabilit in Romania si conduce The Artist din Bucuresti, unul dintre cele mai bune restaurante de fine dining din Europa, conform clasamentelor Tripadvisor. Cunoscut pentru abordarea sa moderna asupra gastronomiei, chef-ul de origine olandeza combina tehnicile clasice cu bucataria moderna si influentele romanesti, generand combinatii surprinzatoare de texturi si arome care revolutioneaza experienta culinara. Si uite asa am asistat la o nebunie culinara care a inceput cu un Rillette de somn adica o combinatie interesanta de iaurt, avocado, flori de soc, vodca, lime, castravete si icre de pastrav. Preparatul a fost pus in valoare de Nespresso Arpeggio, o cafea cu un caracter intens, textura fina si note distinctive de pudra de cacao.
A urmat apoi un Tournedo de vitel adica sparanghel alb invelit in chorizo servit alaturi de un piure de muguri de pin, oua de prepelita si biscuit de arpacas. La final Paul Oppenkamp ne-a delectat cu un Mousse de cozonac – o reinterpretare a celebrului cozonac romanesc. Un mix de ciocolata laba, texturi si arome de Nespresso, fistic si caramel sarat. O adevarata nebunie. La final omul a servit alaturi de cafea un trabuc umplut cu trufe negre si ciocolata. Am mancat doua pentru ca era genial la gust. Film Food continua cu alte 3 filme cel putin la fel de interesante: Food On The Go regizat de Mercedes Cordova, Bar Talks By Schumann regizat de Marieke Schroeder si The Quest of Alain Ducasse in regia lui Gilles de Maistre.
Pe langa Film Food, Nespresso este cafeaua ofeciala la TIFF si o puteti savura in cadrul festivaluri in anumite puncte cheie, spatii dedicate socializarii si intalnirilor dintre personalitatile cinematografiei, presa, bloggeri, influencers. Si la capitulul asta stam bine. Pentru ca Nespresso este cafeaua oficiala si la Festivalul de Film de la Cannes, Festivalul de Film „Karlovy Vary” sau Festivalul de Film de la Berlin. Asa ca sa ne vedem cu bine la filmele de anul asta la TIFF si sa ne bucuram de o cafea buna.
#nespresso #nespressolovestory #nespressoTIFF17 #savureazaTIFF #nespressolovesTIFF