BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

11

April 2018

6

COMMENTS

“Pierderea, doliul si razbunarea nu sunt concepte care difera in functie de cultura sau nationalitate. Ele apartin intregii omeniri.” 

Written by , Posted in Film

Este unul dintre regizorii mei preferati si am recomandat filmele lui in mai multe articole – aici, aici, aici, aici si aici. In afara de aceste recomandari va invit sa vedeti Gegen die WandAuf der anderen SeiteSoul Kitchen si Crossing the Bridge: The Sound of IstanbulCel mai nou film al lui Fatih Akin, “In intuneric” / “In The Fade”, o puternica drama inspirata de crimele xenofobe ale unui grup de neo-nazisti, premiat la Cannes si Globurile de Aur, va deschide cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film Cinepolitica. Evenimentul va avea loc in perioada 18 – 22 aprilie, la Cinema Elvire Popesco si Institutul Balassi din Bucuresti.

Avand la baza crimele xenofobe comise in 2011 de grupul neo-nazist National Socialist Undeground, filmul regizorului german de origina turca Fatih Akin ne face partasi la drama Katjei (Diane Kruger), o femeie care isi doreste sa se faca dreptate in cazul uciderii fiului si sotului ei kurd, fost traficant de droguri, intr-un atac cu bomba.

Premiat la Cannes 2017 pentru Cea mai buna actrita (Diane Kruger), castigator al unui  Golden Globe pentru film strain si cu o coloana sonora memorabila, semnata de Josh Homme, vocalistul formatiei Queens Of The Stone Age, “In intuneric” / “In The Fade” a reprezentat si propunerea Germaniei la Oscar.

“In intuneric” / “In The Fade” va fi distribuit in cinematografele din Romania de Independenta Film din 20 aprilie.

Un alt film care a atras atentia prin distributia sa si care face parte din selectia Cinepolitica 2018 este “Interpretul” / “The Interpreter”, un road movie dulce-amarui in regia lui Martin Sulik, care ii are in rolurile principale pe marele cineast ceh Jiri Menzel si pe carismaticul actor austriac Peter Simonischek (“Toni Erdmann”). Osciland intre comedie si tragedie, “Interpretul” ne plimba prin Slovacia profunda de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, alaturi de cei doi barbati, unul evreu, celalalt urmasul unui ofiter nazist, urmariti de un trecut intunecat si ambiguu.

Din selectia Cinepolitica nu lipsesc nici productiile autohtone. “Un pas in urma serafimilor”, lungmetrajul de debut al regizorului Daniel Sandu, recent premiat cu 8 trofee Gopo, printre care cele pentru Cel mai bun film si Cel mai bun regizor, este o poveste inspirata din viata regizorului. Gabriel, un adolescent care isi doreste sa devina preot, incearca sa se adapteze intr-un seminar teologic ortodox, dar curand descopera ca sistemul este corupt si abuziv, iar minciuna, furtul, manipularea si tradarea sunt aptitudini pe care trebuie sa si le insuseasca pentru a rezista in seminar. Proiectia va fi urmata de dezbaterea Politica, compromisuri si constrangeri in sistemul religios.


6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.